İzmir’de Arkas Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri tarafından hazırlanan ve tamamı 9-13 yaş arasındaki çocukların emeğiyle ortaya çıkan kısa animasyon filmi ‘Moli’nin Hazinesi’, dört farklı uluslararası festivale seçilerek büyük bir başarıya imza attı. Stop-motion ve pixel-art teknikleri kullanılarak hazırlanan 4,5 dakikalık animasyon filmi, sadece teknik başarısıyla değil, hikayesiyle de dikkat çekiyor.
“Moli’nin Hazinesi” hangi festivallere katıldı?
Moli'nin Hazinesi, ilk uluslararası gösterimini 18 Nisan 2025'te ABD’nin Illinois eyaletinde düzenlenen Arlee Theatre Film Fest’te gerçekleştirdi. Ardından 8 Mayıs 2025’te Roma’daki Moscerine Film Festival kapsamında “Odak Okul” kategorisinde izleyiciyle buluşacak. Film, Mayıs sonunda İbiza’daki Ray of Light Awards etkinliğinde ve İtalya’daki Uluslararası Periferie Animate Festivali'nde de gösterime girecek.
Stop-motion ve pixel-art teknikleri çocukların ellerinde hayat buldu
Film, Arkas BİLSEM Kısa Film Ekibi’nden Asya Çelik, Can Bahıt, Berrak Talya Ülcay, Aylin Çelik, Duru Zencir ve Elif Güzel tarafından hazırlandı. Filmin müziği ise müzik öğretmeni Filiz Şahin Gürsoy danışmanlığında 12 yaşındaki Öykü Pak tarafından bestelendi. Eser, kitap okumaktan uzaklaşıp video oyunlarının içine çekilen bir çocuğun fantastik yolculuğunu konu alıyor.
Ekip ruhuyla sanatsal üretim
Arkas BİLSEM Görsel Sanatlar Öğretmeni ve projenin danışmanı Engin Çetinkaya, projeye dair şunları söyledi:
“Farklı yaşlardan öğrencilerle oluşturduğumuz ekip, ortak bir fikirde birleşti. Ailelerden bazıları sinema sektöründe yer aldığı için teknik anlamda da destek sağlandı. 2024’ün ilkbaharında başlanan proje, yaz tatilinde şekillendi ve 2025 Ocak’ta tamamlandı. Mart ayında festivallere başvurduk, nisan ayında ilk uluslararası daveti aldık.”
Çetinkaya, çocukların bu süreçte sinema sanatıyla iç içe olmalarının büyük kazanım olduğunu da sözlerine ekledi. Özellikle bazı öğrencilerin kariyer hedeflerini bu deneyimle şekillendirdiğini belirtti.
"Kendi hikayemizi anlattık"
13 yaşındaki Duru Zencir, filmde yer alan hikayenin ortaya çıkışını şu sözlerle anlattı:
“Her birimiz farklı hikayeler yazdık ve oylamayla en çok beğenilen senaryo üzerinden çalıştık. Ben ve Aylin, sahnelerin arka planlarını, dekorları tasarladık. İlk kez böyle bir projede yer aldım ve çok keyif aldım. Artık sanat yönetmeni olmak istiyorum. Bu proje bana yön verdi.”
“Çizimlerim ekranda can buldu”
Filmdeki karakterlerin çizimini yapan Asya Çelik (9), duygularını şöyle ifade etti:
“Animasyon çizimleri yapıyordum ama bu film farklıydı. Moli’nin oyun kumandasını ve jeneriklerini ben hazırladım. Kendi çizimlerimi izlemek beni çok mutlu etti.”
“Ailemle birlikte üretmek gurur vericiydi”
9 yaşındaki Can Bahıt ise film sürecinde ailesinin profesyonel desteğini aldığını belirterek şu cümleleri kurdu:
“Annem film yönetmeni, babam reklamcı. Onlar da projede yer aldı. Film için çizimler yaptım, afiş tasarladım. Kendi emeğimizle ortaya çıkan bir iş görmek çok gurur verici.”