İzmir'de hafta sonu planları yapanları üzecek haber meteorolojiden geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı ile Meteoroloji 2. Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi, kent genelinde beklenen olumsuz hava koşullarına karşı kritik bir uyarı yayınladı. Yayınlanan raporda, Cuma günü öğle saatlerinden itibaren kentin büyük bir bölümünün sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların etkisi altına gireceği bildirildi.
Kıyı şeridi ve merkez ilçeler alarmda
Uyarı kapsamında özellikle İzmir'in merkez ilçeleri ve kıyı kesimleri "çok tehlikeli" ve "tehlikeli" risk grubunda yer alıyor. Bergama, Dikili, Foça, Menemen, Aliağa, Karşıyaka, Çiğli, Bayraklı, Bornova, Buca, Gaziemir, Karabağlar, Konak, Balçova, Güzelbahçe, Narlıdere, Urla, Karaburun, Çeşme, Seferihisar, Menderes ve Selçuk ilçelerinde yağışların kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor.
Meteorolojik değerlendirmelere göre, yağış miktarı metrekareye 51 ile 75 kilogram arasında değişecek. Bu durum, "çok kuvvetli yağış" sınıfına giriyor ve ani sel riskini beraberinde getiriyor.
Risk periyodu: Cuma öğleden Cumartesi akşama kadar
Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) tarafından paylaşılan verilere göre, beklenen hava muhalefetinin geçerlilik periyodu 28 Kasım 2025 saat 12:00 ile 29 Kasım 2025 saat 15:00 arasını kapsıyor. Yaklaşık 27 saat sürecek bu süreçte, vatandaşların ve ilgili tüm kamu birimlerinin teyakkuzda olması istendi.
Sel, yıldırım ve hortum tehlikesi
Beklenen hava olayının sadece yağmurla sınırlı kalmayacağı, beraberinde birçok riski de getireceği vurgulandı. Ani sel, su baskını, yerel yıldırım düşmesi ve yerel dolu yağışı gibi tehlikelerin yanı sıra, yağış anında rüzgarın fırtına şeklinde esmesi bekleniyor. Bu durumun ağaç devrilmelerine ve çatı uçmalarına yol açabileceği belirtilirken, özellikle kıyı kesimlerinde hortum oluşma riskine dikkat çekildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ulaşımda yaşanabilecek aksamalara karşı vatandaşların toplu taşıma kullanırken dikkatli olmalarını ve zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamalarını önerdi. Tüm belediye ekiplerinin, olası olumsuzluklara anında müdahale etmek üzere hazır kıta beklediği bildirildi.





