Gökçe ADAR ÇUBUKÇUOĞLU-ÖZEL HABER El ve parmakları doğuştan olmayan ve proteze ihtiyacı duyan çocuklara, 3 boyutlu yazıcılarla mekanik el üretimi yapan ‘Robotel Derneği’ ve İzmir Büyükşehir Belediyesi örnek bir protokole imza attı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, mekanik kol üretecek bir gönüllü grubu oluşturdu. Dün saat 16.00’da Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi içerisinde buluşan gönüllüler, proteze ulaşamayan veya kullanamayan bireylere, özellikle 3 ila 18 yaş arası protez kullanamayan çocuklara takılmak üzere, 3 boyutlu yazıcılarla üretilen parçaların montaj eğitimini aldı. 9 Eylül WEB TV’de yayınlanan Gündem Kahvesi Manşet programına katılan Robotel Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Okumuş, “1500 kişide bir görülen ampüte diye tanımlanan bir hastalık var. Bu hastalık, bireylerin el ve parmaklarının olmaması olarak tanımlanıyor. Bireyler 18 yaşını doldurunca, doktorlar kalıcı protez takabiliyorlar. Bu protezler de, süs ve biyonik olmak üzere ikiye ayrılıyor. Biz, çocuklar 18 yaşına gelinceye kadar onların hayal güçlerine göre istedikleri kahramanların rengine özel, kendi ölçülerine göre, kişisel bir robot kol üretiyoruz” dedi.

11 ÇOCUĞA TAKILDI

Ailelere ulaşmakta sıkıntı yaşadıklarını ve bu anlamda belediyeler ile işbirliği yaptıklarını ifade eden Okumuş, “İlk olarak Gaziantep’te bir işbirliğimiz oldu. Ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu işbirliğine çok sıcak baktı. Temeldeki amacımız büyükşehir belediyesiyle, İzmir’deki ailelere ulaşmaktı. 11 tane çocuğa el takıldı. Yetişkinler, biraz estetik olsun el gibi gözükmesin diyorlar. Çocuklarda öyle bir estetik kaygı yok, çocuk bunu bir farklılık olarak görüyor. Kahraman eli olacak diye benimsediğinde oradaki estetik kaygıdan ziyade arkadaşına gösterebileceği bir şey olarak görüyor. Kas erimesini engelleyecek ve fonksiyonlarını devam ettirecek bir uzuv haline getirmek amacındayız” diye konuştu. Kahramanmaraş depremi ardından çalışmalarının da değiştiğini söyleyen Okumuş, “Depremde, yaralı olarak kurtarılan, elini ve parmaklarını kaybeden çocuklarının sayısının oldukça yüksek olduğunu duyuyoruz. Depremle birlikte yapabileceklerimizin de çerçevesi değişti. İzmir’de de yaptığımız çalışmalar ve eğitimler sonrası oluşturduğumuz bu elleri, oradaki depremzedelerin kişisel ölçüleri alınarak, birebir iletişim kurarak, bölgeye depremzedelere göndermeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı. 

HAYAL GÜCÜYLE TASARLIYORLAR

2017 yılından itibaren 400’den fazla çocuğa el ürettiklerini söyleyen Okumuş, “Üç boyutlu yazıcıdan parça parça ayrı ayrı basılmış sonra birleştirilmiş ve bir el haline getirilmiş mekanik bir el düşünün. Fonksiyonel el kavrama hareketini yapıyor. Bilek ve dirsek hareketiyle çalışıyor. Nasıl ki parmak izlerimiz birinden farklıysa, bu robot eller de birbirinden farklı özelliklere sahip. Çocuk büyüdükçe de bu değişiyor. Kişiye özel dememizin sebebi de şu, çocukların özgüvenlerini oluşturmak. Tuttukları takımlardan, beğendikleri masal kahramanlarına kadar hayal dünyalarına göre kendi kollarını kendileri tasarlıyorlar. Onlara özel olarak bir şeyler hazırlanması çocukları çok mutlu ediyor” diye devam etti. Derneklerinin gönüllülük esasına dayalı olduğunu söyleyen Okumuş, “Derneğimiz, gönüllülük esasına dayalı. Bilinirliğimizi artırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bir sponsorumuzun olmaması bizi çok üzüyor. Bu firmalardan bu anlamda destek bekliyoruz” dedi.