HABER MERKEZİ- Foça, İzmir'in en gözde tatil beldelerinden biridir. Özellikle yaz aylarında İzmir'in yerlilerinden tutun, Türkiye'den ve dünyadan pek çok yerli ve yabancı turisti ağırlar. Bu gözde tatil beldesine İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından yaz aylarında seferler koyuluyor. İzmirlilerin dört gözle beklediği seferler başladı. Vatandaşlar için bu seferlerin hangi zamanlarda, nereden ve hangi saatlerde kalktığını derledik.
İZMİR FOÇA VAPUR SEFERİ HANGİ GÜNLER YAPILIYOR?
İzmir-Foça yaz seferleri hafta sonları ve resmi tatil günlerinde yapılıyor.
İZMİR FOÇA SEFERLERİ SAAT KAÇTA VE NEREDEN KALKIYOR?
İzmir'in güzide ilçeleri arasında seyahat etmek isteyenler için Konak-Foça gemisi hizmeti sunulacak. Geminin hareket saati, Konak Limanı'ndan sabah saat 08.00 olarak belirlendi. Deniz manzarası eşliğindeki yolculuğun ardından saat 10.05'te Foça'ya varış gerçekleşecek. Foça'nın eşsiz doğal güzelliklerini keşfetmek isteyen gezginler için bu yolculuk büyük bir fırsat olacak.
Dönüş yolculuğunda ise Foça Limanı'ndan saat 19.00'da hareket edecek olan gemi, rahat bir seyahat deneyimi sunmak için harekete geçecek. Konak Limanı'na doğru yol alacak ve yolcularını saat 21.05'te hedeflerine ulaştıracak. Bu gemi seferleri, İzmir'in farklı bölgelerini keşfetmek isteyenler için harika bir alternatif sunuyor. Misafirler, bu keyifli yolculuklar sırasında eşsiz manzaraların tadını çıkarırken, rahat ve güvenli bir seyahat deneyimi yaşayacaklar.
İZMİR FOÇA VAPUR SEFERLERİ FİYATI NE KADAR?
İzmir'in güzel sahil şehri Foça'ya olan Konak-Foça seferleri, yaz aylarında oldukça talep gören bir ulaşım seçeneği olarak öne çıkıyor. Foça seferleri için bilet satılmayacak. İzmirim Kart ya da temassız özellikli kredi kartıyla ödeme yaptığınız iskelelerdeki özel turnikelerden gemiye binilecek. Yaz sezonunda gerçekleştirilen seferlerde, gemilerimiz maksimum 400 yolcu kapasitesine sahip. Ancak, önemli bir noktayı belirtmek gerekiyor: Yaz seferleri özel bir statüye sahip olduğu için indirimli veya ücretsiz geçiş kartları kabul edilmeyecek. Bununla birlikte, seyahat etmek isteyen 7 yaş altı çocuklar ebeveynleriyle birlikte ücretsiz olarak seferlerden faydalanabilecekler. Tek yön bilet fiyatı ise 75 TL olarak belirlendi.
FOÇA'NIN TARİHİ
İzmir'in göz bebeği Foça'nın tarihini ziyaret etmeden önce sizler için araştırdık.
Foça, antik dönemde Phokaia olarak biliniyordu. Phokaia, İon kentlerinden biriydi ve Aiolis Bölgesi'nde yer alıyordu. Kentin kuruluşuyla ilgili farklı görüşler bulunmaktadır. Antik yazarlara göre, Orta Yunanistan'da yaşayan Phokis halkı, Kyme kentinin izniyle Phokaia'yı bugünkü Foça'nın bulunduğu yerde kurmuştur. Ancak yapılan eski kazılar, Phokaia'nın ilk sakinlerinin Aioller olduğunu, kentin İ.Ö. 11. yüzyılda Aioller tarafından kurulduğunu ve İonların İ.Ö. 9. yüzyılın sonlarından itibaren Phokaia'da yaşamaya başladığını göstermiştir.
Phokaia, denizcilikte büyük gelişme gösteren bir kent olarak bilinir. Phokaialılar, uzun deniz yolculukları yapan ilk Helenlerdir ve Adriyatik, Etruria, İberia ve Tartessos'u Helen dünyasına tanıtmışlardır.
Phokaia, Perslerin İ.Ö. 546 yılında Sardes'i ele geçirmesiyle altın çağının sona erdi. Pers komutanı Harpagos'un kentleri ele geçirmek için toprak tepecikler kullanmasıyla Phokaia da yıkıldı ve tahrip edildi. Phokaialıların çoğu Akdeniz'deki kolonilerine göç etti, ancak bazıları daha sonra geri döndü.
Hellenistik dönemde, Büyük İskender'in seferleriyle Phokaia, Seleukoslar, Attaloslar ve Pergamon Krallığı tarafından yönetildi. Pergamon Krallığı'nın Roma İmparatorluğu'na katılmasıyla Phokaia da aynı kaderi paylaştı.
Foça, Bizans döneminde bir piskoposluk merkeziydi. Selçuklu Devleti'nin egemenliği altına giren Phokaia, 1082 yılında Venediklilerin bir ticaret kolonisi haline geldi. Daha sonra Çaka Bey'in işgaliyle Phokaia ve diğer bazı kentler haraca bağlandı. Osmanlı Devleti'nin güçlenmesiyle 1455 yılında Yeni Foça ve Foça, Osmanlı topraklarına katıldı.
Foça, Osmanlı İmparatorluğu döneminde önemli bir liman kenti olarak kabul edildi ve İran ipeğinin Avrupa'ya taşınmasında önemli bir rol oynadı. Ancak 17. yüzyıl ortalarında Hint Okyanusu rotasının kullanılmasıyla bu özelliğini kaybetti. 17. yüzyılda bölgede korsanlık faaliyetleri yaygındı.
19. yüzyılın başlarında Foça, "Kaleiçi" denilen yarımadada yer alıyordu. Ancak zamanla yerleşim surların dışına doğru genişledi. 1835 yılında Foça'yı ziyaret eden bir İngiliz gezginin kayıtlarına göre, her bin hanenin dört yüzünde Rumlar ve altı yüzünde Türkler yaşıyordu. Bu dönemde Ege adalarından Batı Anadolu'ya yoğun bir iç göç yaşandı ve göç edenlerin çoğunluğunu Türkler oluşturuyordu.
1867 yılında Foça ve bucağı, Manisa Eyaletine bağlı olarak birleştirildi. Ancak 15 Mayıs 1919'dan 11 Eylül 1922'ye kadar Yunanlılar tarafından işgal edildi. 11 Eylül 1922'de Türk egemenliğine yeniden geçti. Bugün Foça, İzmir iline bağlı bir ilçe olarak varlığını sürdürmektedir.