Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 20 Mart 2021 tarihinde aldığı ani kararla sonlandırdığı İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetin önlenmesini hedeflemekteydi. Ancak 7 üye ülkeden oluşan Avrupa Birliği (AB), 1 Ekim'de bu sözleşmenin yürürlüğe girdiğini duyurdu.

Ankara'nın logosu değişiyor!  Halk belirleyecek Ankara'nın logosu değişiyor! Halk belirleyecek

AB, İstanbul Sözleşmesi'ne bağlılık göstermekte ve bu bağlamda üye devletlerin ilgili önlemleri uygulamaları gerekiyor.

İstanbul Sözleşmesi'nin Amaçları

Avrupa Komisyonu, İstanbul Sözleşmesi'nin temel amacını hatırlatarak, kadına yönelik şiddetin ve aile içi şiddetin önlenmesi, kovuşturulması ve ortadan kaldırılması ile ilgili kapsamlı ve koordineli politikaların uygulanmasını vurguladı.

Artı Gerçek'in aktardığına göre, Avrupa Komisyonu'nun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Bugün #İstanbulSözleşmesi Birliğimiz için yürürlüğe giriyor. Sözleşme, kadınları şiddetten korumayı, şiddeti önlemeyi, kovuşturmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Ancak kadınlar ve kız çocukları artık şiddet korkusu olmadan adil ve eşit bir Birlik içinde yaşayabilecekler."

Avrupa Komisyonu'nun Kararlılığı

Avrupa Komisyonu'nun Değerler ve Şeffaflıktan sorumlu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, kadına yönelik şiddetle mücadele konusundaki kararlılıklarını basın açıklamasında dile getirdi. Jourova, "Her üç kadından biri 15 yaşından itibaren fiziksel veya cinsel şiddet mağduru olmuştur. Pek çoğu bunu rapor etmiyor. Çok sayıda fail cezasız kalıyor. Harekete geçmeliyiz ve İstanbul Sözleşmesi, kadın haklarının güçlendirilmesine yönelik yasal yanıtımızdır. Üye devletleri kadına yönelik şiddeti önlemek ve tüm mağdurlara etkin koruma ve destek sağlamak üzere gerekli tedbirleri almaları için teşvik etmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ