Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomik büyüme tahminini bu yıl için yüzde 3,1'den yüzde 3,2'ye yükseltti. IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun nisan sayısında, küresel ekonomik aktivitenin 2022-2023'teki küresel dezenflasyona karşın şaşırtıcı derecede dayanıklı olduğu belirtilerek, birçok ekonomide istikrarlı bir büyüme kaydedildiği vurgulandı.

Raporda, istihdam ve gelirlerdeki büyümenin istikrarlı bir seyir izlediği ve bunun beklenenden fazla hükümet harcamaları ve hanehalkı tüketimi de dahil olmak üzere destekleyici talep gelişmeleriyle özellikle iş gücüne katılımda beklenmedik bir artışın ortasında arz yönlü bir genişlemeyi yansıttığı kaydedildi.

Türkiye Ekonomisi için Beklentiler Sabit

IMF raporunda, Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl da aynı hızda büyümesi bekleniyor. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 ve gelecek yıl yüzde 3,2 büyümesi öngörülen raporda, parasal sıkılaşmanın sona ermesi ve tüketimin toparlanmaya başlamasıyla birlikte 2024'ün ikinci yarısında ekonomik aktivitenin güçlenmesi öngörüldü.

Enflasyon tahmini ise bu yıl için yüzde 59,5 ve gelecek yıl için yüzde 38,4 olurken, ülkede işsizlik oranın bu yıl ve gelecek yıl yüzde 9,6 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği aktarıldı.

ABD ve Euro Bölgesi Ekonomileri

Raporda, ABD ekonomisine ilişkin büyüme beklentisinin 2024 yılı için yüzde 2,1'den yüzde 2,7'ye yükseltildiği, Euro Bölgesi ekonomisine ilişkin büyüme tahmininin ise bu yıl için yüzde 0,9'dan yüzde 0,8'e ve 2025 yılı için yüzde 1,7'den yüzde 1,5'e düşürüldüğü kaydedildi.

Çin Ekonomisi

Raporda, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülke ekonomileri grubunda ise Çin ekonomisine ilişkin büyüme beklentisinin bu yıl için yüzde 4,6 ve gelecek yıl için yüzde 4,1 olarak korunduğu aktarıldı.

Riskler Artıyor

IMF raporunda, küresel görünüme yönelik risklerin artık genel olarak dengelendiği, Ukrayna'daki savaş ile Gazze ve İsrail'deki çatışmalar dahil olmak üzere jeopolitik gerilimlerden kaynaklanan yeni fiyat artışlarının iş gücü piyasalarının hala sıkı olduğu bir ortamda kalıcı çekirdek enflasyonla birlikte faiz oranı beklentilerini artırabileceği ve varlık fiyatlarını düşürebileceği uyarısı yapıldı.

Getir'in Avrupa ve Amerika yolculuğu sona eriyor Getir'in Avrupa ve Amerika yolculuğu sona eriyor

Büyük ekonomiler arasında enflasyonla mücadele hızlarındaki farklılıkların da finansal sektörleri baskı altına alan döviz hareketlerine neden olabileceğine işaret edilen raporda, Çin'de ise sorunlu emlak sektörüne kapsamlı bir müdahale yapılmaması halinde büyümenin duraklayabileceği ve bunun ticaret ortaklarına zarar verebileceği belirtildi.

Editör: Kazim Bozkurt