İzmir Gazeteciler Cemiyeti, yeni basın yasasına göre yüksek trafikli sitelerini yönetmek ve alternatif gelir kaynaklarını artırmak isteyenler için panel gerçekleştirdi. İnternet haber sitelerinin geleceği ve sitelerin bağımsız gelir kaynakları modellerinin konuşulduğu panel, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde hizmet veren İzmir Gazeteciler Cemiyeti Uluslararası Basın Merkezi’nde gerçekleştirildi.


31 Aralık 2022 tarihinde yürürlüğe giren Basın Yasası’na getirilen ek maddelerle, internet haber siteleri, süreli yayın kapsamında değerlendirilerek ve yeni bir süreç başlayacak. Nisan ayının ilk gününden itibaren geçerli olacak olan kanuna göre süreli yayınların artık ‘Dijital Medya’ olarak resmi ilan ve reklam alabilme hakkı olacak. Konuyla ilgili akıllardaki sorulara cevap bulmak için 24 Mart 2023 Cuma günü düzenlenen panel, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin yayın organı Dokuz Eylül Gazetesi Danışmanı Levent Özen moderatörlüğünde gerçekleşti.

GAPPİ: ALGORİTMALI GAZETECİLİĞE ALIŞMALIYIZ

Panelin açılış konuşmasını, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi gerçekleştirdi. Gappi konuşmasında şunları söyledi “Doğru habercilik, bağımsız gazetecilik mücadelemizin yanı sıra algoritmalarla yapılan bir başka gazeteciliğe alışmak durumundayız. Yıllar boyu toplumun eşik bekçiliği kavramını geleneksel gazetecilik ile yapmaya çalışan medya, artık dijital medyanın kodlarıyla yazılmak zorunda. Akıl almaz hızla bilginin yarıştığı dünyadayız. Çok yakında zihin haritalama verileri karşımıza çıkacak. Bunun için süreç devam ediyor gibi görünse de, dijital gelişimin zorunlu olduğu alanlar karşımıza çıkmaya başladı. 1 Nisan’dan itibaren Basın İlan Kurumu’nun yeni yönetmeliği ve bu kapsamda internet haber sitelerinin desteklenmesi eli kulağında. Süreci bugüne kadar daha çok Basın İlanın parasal havuzuyla algılayanlar büyük bir duvara çarpmak üzere. Özetle medya mühendisliği kavramı dijital haberciliğin alt yapısını oluşturacak ve Türkiye’de bu kavramın öncülerinden Reha Başoğul’un bugün bizlerle olmasından kıvanç duyuyorum. Yine diğer bir konuğumuz, dijital dünyanın soluklarından biri olan dijital reklamcılığın önemli bir ismi. İnternet haber sitelerinde güçlü reklam vericilerden olan Adhouse Reklam’ın direktörlerinden Üsame Tiryaki. Katılımınızdan kıvanç duyuyoruz.”

Sözcü Gazetesi yöneticisi Reha Başoğul ile Adhouse Reklam’ın firmasından Üsame Tiryaki’nin anlatımıyla devam eden panele, İzmir’deki gazeteciler yoğun ilgi gösterdi. Anlatımın ardından gazeteciler, dijitalleşen medya hakkında sorular yöneltti.

Reha Başoğul Kimdir? 

Reha Başoğul, Sözcü Gazetesi’nin dijital operasyonlarından sorumlu Chief Digital Officer olarak görev yapmaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Matematik Mühendisi olarak mezun olan Başoğul, 2003 yılında Crea-Factory adlı tasarım stüdyosunu kurdu. 2007 yılında 41? 29! Dijital Reklam Ajansı'nda Projeler Yöneticisi, 2008 yılında Hürriyet Emlak/Oto'da Stratejik Planlama ve Raporlama görevlerinin sorumluluğunu aldı ve Hürriyet İnternet Grubu'nun kurulması ve dijital dönüşüm süreciyle beraber, tüm Hürriyet portallarının, sırasıyla, Stratejik Planlama Grup Müdürü, Katma Değerli Servisler ve İş Zekası Grup Müdürü görevlerini yürüttü. Bu süreçte Hürriyet'in dijital dönüşüm projesi olan Kafka'da aktif rol aldı. 2011- 2014 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi MBA programlarında öğretim görevlisi olarak Pazar Araştırması ve Sosyal Medya Araştırmaları: İzleme, Söylem ve Duygu Analizi derslerini de veren Başoğul, 2014 yılında Hürriyet'teki görevinden ayrılarak, Londra'da veri bilimi ve ekosistemi üzerine serbest danışmanlık projelerine yöneldi. Başoğul, 2015 yılında Türkiye'ye dönüşünden bugüne kadar, Sözcü Gazetesi'nin Dijital Operasyonlar bölümünde Analitik Operasyonlar ve Stratejik Planlama Müdürü görevini üstlenmekteydi.


Üsame Tiryaki Kimdir? 

Adhouse reklam ajansında yayıncı yöneticisi olarak görev almaktadır. Daha öncesinde de yayıncılar için gelir üreten projelerde yer almıştır. Ayrıca, firmaların e ticarete kazandırılması alanında serbest çalışmalar sürdürmektedir.