Tarihte ilk olarak 1917 yılında Almanya’da oynanan hentbol sporu Batı Avrupa'da futbolun ardından en sevilen sporların başında geliyor. Özellikle Almanya, Danimarka, Fransa, Hollanda ve İspanya’daki hentbol maçlarında salonlar doluyor. Olimpiyatlarda ilk kez 1936 yılında Berlin’de oynanan bu sporda günümüzde Almanya 4200 hentbol kulübü ve yaklaşık 760 bin hentbol oyuncusu ile lider konumunu sürdürüyor. Türkiye’deki hentbol liglerinde de İzmir Büyükşehir Belediyesi hem kadın, hem erkeklerde ilk dört sırada yer alan güçlü takımlar arasında yer alıyor.


Bu ülkede HC Elbflorenz Dresden takımının başarısı için ter döken Doruk Pehlivan Almanya'da bir Türk hentbolcu olarak kendini kabul ettirmenin çok zor olduğunu ve bunu başardığı için çok mutlu olduğunu belirtiyor. 2 metre 5 santimetre boyundaki Doruk’un gollerine engel olabilmek için rakip takımlar onu iki-üç oyuncu ile durdurmaya çalışıyor.

Hentbolcu bir ailenin gurbetteki oğlu

Hentbol hayatını dört yıldır bu sporun anavatanı Almanya’da sürdüren 24 yaşındaki milli oyuncumuz Doruk Pehlivan’ın anne ve babası da milli takımımzda yıllarca oynamış ve hentbol federasyonunda halen aktif hizmet veren iki spor insanı. Maçlarını Dresden’da ortalama 2 bin 500 seyirci önünde oynayan Doruk, “ Ne yazık ki Almanya'daki hentbol kulüpleri Türk sporcusunu transfer etmekten çekiniyor. Ya iyi oynamaz, verimli olmazsa, ya hemen sakatlanırsa, ya takıma uyum sağlamazsa gibi pek çok soru var akıllarında. Burada kendimizi göstermek, yeteneklerimizi ispatlamak için çok çalışmak, güçlüklerle mücadele etmek zorundayız. Ben son dört yılda gayret edip Almancayı iyi öğrendim. Takım arkadaşlarımla, antrenörümle Almanca konuşuyorum. Bu benim takımla kaynaşmamı da kolaylaştırdı,” diyor.


“Burada Türk aileler çocuklarını futbol yerine hentbole de yönlendirebilirler!”

Hentbol sporunda Bundesliga'nın kimi oyuncuları yılda 2 milyon Avro (yaklaşık 66 milyon Türk lirası) kazanıyor. Birinci ligdeki hentbolcular ayda ortalama 20 bin Avro Maaş alırken, televizyon kanalları Handball Bundesliğa’nın yayın hakları için yıllık 170 bin Avro ödüyor. 20 milyonun üzerinde hentbol sever olduğu tahmin edilen ülkedeki yüzlerce büyük firma hentbol kulüplerine sponsorluk yapıyor. Hentbolun insanı güçlendiren ve takım ruhunu sağlamlaştıran bir spor olduğunu belirten Doruk, “Almanya’daki Türk ailelerin çocukları spor hayatına futbol ile başlıyor. Bu ülkedeki aileler çocuklarını hentbol de özendirmeli. Milli futbol takımımızda Almanya’da doğup yetişmiş pek çok Türk oyuncu var. Aynı şey hentbolda da yaşanırsa milli takımımız Avrupa, Dünya şampiyonalarında boy gösterip daha da başarılı olabilir,” diyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ