TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığına ziraat mühendisliği dışında atama yapılmasına ilişkin basın açıklaması yaparak tepki gösterdi. Oda binasında yapılan basın açıklamasında Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığına meslek formasyonu dışından yapılan atamanın meslektaşlarını, üyelerini ve odayı son derece rahatsız ettiğini söyleyen Türk, “Tarım bir hobi değil, çiftçiler tarafından yapılan ve tüm insanlara hizmet eden stratejik bir faaliyettir. Bu yüzden planlanması ve yönetilmesi de tarım eğitimi almış mühendisler tarafından yapılmalıdır” dedi.

Yönetmeliğe aykırı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe değinen Türk, “Yönetmelikte tarif edilen işlerin planlanması, organizasyonu, uygulanması ve yönetimi için eğitim görenler ve sonunda da bu işin ehliyetini edinenler ziraat mühendisleridir. Bu ehliyete sahip olup, sorumluluk alabilecek liyakati taşıyan kurum içinde ve dışında, tecrübeli, yetkin ve uyum içinde çalışabilecek birçok meslektaşımız bulunmasına rağmen böyle bir tasarrufta bulunulması kabul edilemez” diye konuştu.

Motivasyonu düşürür

Bugüne kadar ZMO İzmir Şubesi olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi de dahil olmak üzere birçok yerel yönetimle ortak çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Türk, şöyle devam etti: “Ancak bizler her şeyden önce mesleğimizin hak ettiği değeri söz konusu ortaklıkların önüne koyan ve meslektaşlarımızın haklarının savunucusu bir meslek odasıyız. Dolayısıyla daha önce oda olarak, yapılacak atamaya ilişkin düşüncelerimizi paylaşmamıza rağmen dikkate alınmamamız bundan sonraki süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi ile gündeme gelebilecek olası iş birliği konularında da motivasyonumuzu düşürecektir.”