Haber / Gökçe ADAR

Ekim ayında yaşanan zehirlenme vakalarının ardından İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde (İYTE) zehirlenme vakaları tekrar gündeme gelmişti. İYTE KYK yurdunda yüzlerce öğrencinin zehirlenmesinin ardından geçtiğimiz günlerde okulun kendi yemekhanesinde çıkan yemeklerden toplam 600 öğrenci ve öğretim görevlisi zehirlenmişti.

Üniversite yönetimi, yemekhanede o gün çıkarılan su ve yemeklerden Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü'ne numune gönderdiğini ve yemeklerin inceleneceğini söylemişti. Üniversite yönetiminden edilinen bilgiye göre; Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü'ne gönderilen numunelerin sonucu belli oldu. Yemeklerde, öğrencileri zehirleyebilecek herhangi bir bulguya rastlanmadığı belirtildi. Yönetim, konuyla ilgili resmi açıklamayı ilerleyen günlerde yapacaklarını ifade etti. Sonuçların temiz çıkacağını tahmin eden bazı öğrenciler ise numune alınan yemeklerin zehirlendikleri günden alınmadığını iddia etti.

Sosyal medya hesaplarında ve internet sitelerinde bazı paylaşımlarda bulunan öğrenciler, “Pazartesi günü yenilen yemekten zehirlenme olduğu bilindiği halde salı ve çarşamba günlerinin yemekleri teste gönderilmiştir. Şimdi sonuçlar temiz çıkacak ve zehirlenme sebebi başka bir şey denecektir” ifadelerini kullandı. Yetkililerin ve öğrencilerin açıklamaları sonrası gözler resmi açıklamaya çevrildi.

GENÇLER İSYAN ETMİŞLERDİ

Üniversitelerinde yıllardır devam eden bir yemek sorunu olduğunu ifade eden İYTE'li öğrenciler, geçtiğimiz günlerde bir basın açıklaması yaparak, rektörlüğe çağrıda bulunmuştu. Öğrenciler, “Piyasadaki fiyatlardan dolayı uygun fiyata yemek yiyebileceğimiz tek yer okul yemekhanesi ama burada da hayat sağlığımız risk altında. KYK yemekhanesindeki yaşanan zehirlenmelerden dolayı artık denetimlerin daha sıkı olacağını düşünmüştük ama durum hiç de beklediğimiz gibi olmadı. Yüzlerce arkadaşımız kusma, ateş ve şiddetli karın ağrısı sebebiyle hastaneye gitti. En güvende hissetmemiz gereken yerlerden biri olan okulumuzda diken üstündeyiz, okulda yemek bile yiyemiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

'GIDA GÜVENLİĞİ SAĞLANAMAZ'

Öğrencilerin dile getirdiği gibi yapılan denetimlerin yetersiz olduğunu söyleyen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, yaşanan zehirlenmelerin denetimsizlikten kaynaklandığını dile getirdi. Toprak, şu ifadeleri kullandı: “Tarım ve Orman Bakanlığı'nın daha fazla denetim yapması gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2021 Faaliyet Raporu verilerini incelediğimizde Bakanlıkta görevli gıda kontrolörü sayısının 7 bin 245 olduğu, mevcut kadro ile ülke genelinde 1 milyon 378 bin 185 denetim yapıldığını görüyoruz. Bu verilere göre mevcut kadro ile her işletmenin ortalama 1 kez denetlendiği görülmektedir. Şüphesiz ki halk sağlığı ve gıda güvenliği, işletme başı yılda ortalama bir kez yapılan denetimle sağlanamaz. Bakanlık tarafından denetimler mutlaka artırılmalı.”

Düşük fiyat kalitesizleştiriyor

Bazı kurum yetkililerinin, en düşük yemek teklifi veren yemek firmalarını tercih ettiğini dile getiren Uğur Toprak, bu tercihin kalitesiz yemeklerin yenmesine sebep olacağını söyledi. Toprak, “Kaliteli ve hijyenik koşullarda üretim yapmayan birçok yemek firması ise, düşük fiyatlarla yemek yemek isteyen bu firmalara yönelik hizmet verdiği için; kayıt dışı, merdiven altı, kalitesiz, sağlıksız ve hijyenik olmayan koşullarda üretilen, gramajı düşük ve bol karbonhidratlı menüler ile pek çok çalışanın sağlığını tehdit etmekte ve yetersiz beslenmelerine neden olmaktalar” dedi. Öte yandan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün 2018 Yemek İhalesi İlanı'nda, “Ekonomik açıdan en avantajlı teklif sadece fiyat esasına göre belirlenecektir” ifadeleri dikkat çekti.