Bir süredir işçilerin maaşlarını düzenli olarak ödemeyen Özsüt'ün fabrikasında 170 civarında işçinin ücretsiz izne ayrılmaya zorlandığı iddia edildi. Üç aylık ücretsiz izne çıkmak istemeyenler de iddiaya göre işten çıkarıldı. Evrensel'in haberine göre, üretimin durma noktasına geldiği fabrikada Ocak ayının sonuna gelinmiş olmasına rağmen Aralık maaşlarının yatırılmadığı belirtildi. Ayrıca işçilerin 10 aydır SGK primlerinin, vergi borçlarının ve kredi borçlarının ödenmediği aktarıldı.

Neden finansal kriz

Krizin çözümünü işçi maliyetlerini kesmede bulan şirket yönetimi, fabrikanın kurumsal pasta, sütlü tatlı ve ekler bölümünde çalışan 170 işçiyi çağırarak üç aylık ücretsiz çıkmalarını; aksi durumda işten çıkarılacaklarını söyledi. İşçilerin önemli bir kısmı ücretsiz izni kabul etmedi. İşçiler ücretli izinlerini kullandırılmak üzere gönderilirken çıkış işlemleri başlatıldı. İşçilere tazminatlarının Mart ayı içinde ödeneceğinin söylediği ifade edilirken imzalatılan kağıtlarda de işten çıkarmalara fabrikanın içinde bulunduğu finansal kriz gerekçe gösterildi. Ücretsiz izni kabul eden işçilerden birinin sendikayı arayarak destek istediği; ancak Tek Gıda İş yöneticisinden yetkileri olmadığı için bir şey yapamayacakları yanıtını aldığı ileri sürüldü.

Gerçekçi bulmuyoruz

İşçiler, konuyla ilgili, " Biz iddia ettikleri krizin gerçekçi olmadığını düşünüyoruz çünkü ülkede ekonomik kriz gündemde değilken şirkette problem yaşanıyordu. Krizle birlikte daha da büyüdü. Elde edilen kârları başka yerlere yönlendirdiler. Fabrikayı elden çıkarmak istediklerini düşünüyoruz. Daha maaşlarımızı ödeyemeyen bir şirketin milyonlarca lira tutan tazminatları nasıl ödeyecekler, merak ediyoruz. Umarım bizi süründürmezler" açıklamasını yaptı. DİSK/Gıda İş Temsilcisi Mazhar Uzbek ise işten çıkarılan işçilere ulaştıklarını belirterek, hukuki destek vereceklerini ve içerideki örgütlenmelerini sürdüreceklerini dile getirdi.