Haber/ Sinan KESKİN

15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan okullardan mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne intikal eden taşınmazların üzerinde bulunan eğitim tesisleri 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri gereğince kamu kurum ve kuruluşlarına bedelsiz olarak tahsis edilebiliyordu. Bu kapsamda İzmir'de bulunan Yamanlar Koleji'nin taşınmazları da Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne intikal etmişti. Vakıflar Genel Müdürlüğü 24 Temmuz 2016 tarihinde söz konusu okulu İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'ne 49 yıllığına bedelsiz olarak tahsis etmişti. Söz konusu taşınmaz o tarihten bu yana Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak hizmet veriyor.

Sözleşmeye aykırı

Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Aile Birliği tarafından 30 Ekim 2016 tarihinden itibaren okula ait kantin, halı saha, kapalı saha ve kapalı spor salonunun, sözleşme hükümlerine aykırı olarak Zübeyde Hanım Spor Tesisleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'ne kiralandığı ve kiralamadan Mayıs 2019 tarihe kadar 359 bin TL gelir elde edildiği tespit edildi ve tahliye işlemi başlatılarak İzmir 7. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde MEB aleyhine dava açıldı. Dava şu anda İstinaf Mahkemesi'nde halen devam etmekte.

İhtarname gönderdi

Yapılan ihalenin ve kiralamanın sözleşme hükümlerine aykırı olduğu ve Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ve söz konusu tesisleri işleten firmanın haksız kazanç elde ettiği, o dönem Karşıyaka Kenan Gamsız İlkokulu Müdürü olan Özlem Özer'in şikayeti ile açığa çıktı. Vakıflar Genel Müdürlüğü 9 Ağustos 2019 tarihinde Karşıyaka İlçe Milli Eğtim Müdürlüğü'ne bir ihtarname göndererek, yapılan kiralamanın usulsüz olduğunu ve elde edilen 359 bin TL gelirin İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ödenmesini istedi. Ancak Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü söz konusu kiralamanın Okul Aile Birliği tarafından yapıldığını ve kurumun bu kiralamada dahli bulunmadığını iddia etse de İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 26 Ağustos 2019 tarihinde İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bir ihtarname daha gönderilerek, Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisli okullardaki kantin, spor salonu ve açık alanların Milli Eğitim Bakanlığı'nın gözetimi ve denetiminde Okul Aile Birliği tarafından işletilebileceği hükmü hatırlatıldı. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderilen ihtarnamede de Mayıs 2019'a kadar elde edilen 359 bin TL'nin ve o tarihten sonra elde edilmiş tüm gelirin İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ödenmesi talep edildi. Ancak söz konusu gelir belirtilen sürede ödenmediği için konu yargıya taşındı.

Mobbinge uğradı

Öte yandan tahsis hükümlerine aykırı yapılan kiralamanın ortaya çıkmasını sağlayan Özlem Özer, o tarihten bu yana mobbinge maruz kaldığını iddia etti. Görev yeri defalarca değiştirilen ve bir süre açığa alınan Özer, Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa İslamoğlu tarafından baskı gördüğünü öne sürdü. Özlem Özer, Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa İslamoğlu tarafından 2018 yılında, hakkında haksız şikayet ve itibarı zedeleme gerekçesiyle açılan manevi tazminat davasını da kazandı. Karşıyaka 2. Asliye Hukuk Mahkemesi 2 Temmuz 2020 tarihinde verdiği kararda, Özlem Özer'in yasal şikayet hakkını kullandığına ve bu nedenle İslamoğlu'nun manevi tazminat talebinin reddine karar verdi. Özlem Özer, söz konusu usulsüzlükle ilgili olarak Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa İslamoğlu hakkında Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı'na, irtikap, ihaleye fesat karıştırma ve evrakta sahtecilik suçlarını içeren şikayette bulunduğunu söyledi. Özer, yapılan usulsüzlüğün İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından belgeli olarak doğrulanmış olmasına karşın, Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı'nın İslamoğlu hakkındaki şikayeti dikkate almayarak dosyayı kapattığını iddia etti.