Haber/ Sinan KESKİN

Urla halkının yoğun şikayetleri üzerine harekete geçen Urla Kaymakamı Önder Can, Urla Belediye Başkanı İbrahim Burak Oğuz, Jandarma Komutanı Binbaşı Cemil Erdemir ve Urla Emniyet Müdürü Güray Aksüt'ün katılımıyla geçtiğimiz ay kıyı şeridinde işletmecilik yapan esnafla bir toplantı gerçekleştirilmiş ve esnafın kıyı kesiminde vatandaşların sahil kullanımını engelleyen usulsüz kullanımlarına son vermeleri istenmişti. Kaymakamlıkça yapılan açıklamada, denize girmeye engel olunduğu gerekçesiyle yapılan şikayetlerin dikkate alındığı ve işletmelere bu konuda gerekli yaptırımların yapılacağı söylenmişti. Yapılan uyarılara rağmen işletmelerin kıyı şeridini kullanmaya devam etmeleri üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri operasyon gerçekleştirdi. Kıyı şeridini usulsüz kullandıkları tespit edilen 6 işletmenin masa ve sandalyelerine el konuldu ve işletmelere 153 TL ceza kesildi. Ancak, yapılan uygulamanın sadece 6 işletmeyi hedef aldığını iddia eden işletme sahipleri, yeniden sahile bandını kullanmaya başladı.

Farklı görüşler var

İşletmelerin kıyı kesimine koydukları masa ve sandalyeler nedeniyle sahilde yürüyemediklerini ifade eden yöre sakinleri, özellikle haftasonları bu işletmelere gelen vatandaşların yol kenarına park ettikleri araçların bir barikat gibi denizle bağlantılarını kestiğini dile getirdi. Şikayette bulunmalarına rağmen işletme sahiplerinin kendilerini dikkate almadığını anlatan vatandaşlar, sakin bir yaşam sürmek istedikleri Urla'nın metropol haline geldiğini anlattı. Öte yandan şikayetlerinin sahil bandını usülsüz kullanan tüm işletmeler için geçerli olduğunu fakat belediyenin sadece 6 işletme için işlem başlatmasının adil olmadığını söyledi.

İşletme sahipleri tepkili

Ceza kesilen işletme sahipleri ise, Güzelbahçe'den başlayarak kıyı kesimini usulsüz kullanan tüm işletmeler için aynı uygulama yapılmadığı sürece sahil bandını kullanmaya devam edeceklerini belirtti. Urla'yı cazibe merkezi haline getirdiklerini ve Urla ekonomisine önemli katkılar sağladıklarını dile getiren işletmeciler, zabıta ekiplerinin operasyonundan birkaç saat önce sahil bandında incelemelerde bulunan bazı yetkililerin kendilerine, “Siz yeterince kazandınız, biraz da onlar kazansın” dediklerini öne sürdü. Bir işletme sahibi, haksız uygulamalar nedeniyle sezona sıkıntılı basşladıklarını, geçtiğimiz yıl 55 olan personel sayısının bu yıl henüz 25 olduğunu anlattı. İşletmelerinin tüm tedariğini bölge esnafından karşıladıklarının altını çizen işletme sahibi, “Bizim de özeleştiri yapmamız lazım. Bazı işletmeci arkdaşlarımız kendi sınırlarını aşacak şekilde masa atmaya başlamışlardı. Ayrıca müzik yayını iznini suistimal ederek gece geç saatlerde yüksek sesle müzik yayını yapıyorlardı” dedi.

Çözüm bekliyorlar

Urla Belediyesi'ne söz konusu alanda yeni bir çevre düzenlemesi yapılması konusunda önerilerde bulunduklarını ve taslak bir proje hazırladıklarını anlatan işletme sahipleri, belediyenin bölgede hem vatandaşların hem de işletme sahiplerinin yapacağı memnun olacağı yeni bir çevre düzenlemesine maddi katkı da sağlamaya hazır olduklarını vurguladı.