İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde Uluslararası Su Kaynakları Bölümü kuruldu. 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında derslerin başlayacağı yüksek lisans programına öğrenci kayıtları başladı. Eğitim dili İngilizce olacak bölümün mezunlarına Uluslararası Su Kaynakları Yüksek Lisans Derecesi verilecek. Eğitimle ilgili açıklamalarda bulunan Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Baba, yurtdışından da öğrencileren konuya ilgili gösterdiğini belirterek, “Bu bölümün amacı, yenilikçi araştırmalar yürütmek, dünya çapında bir eğitim vermek ve alanla ilgili gerekli bilimsel çalışmaları yapmaktır” ifadesini kullandı.

“İnsanoğlu aç kalabilir ama susuz kalamaz” diyerek açıklamalarına devam eden Baba, “Su bilimsel olarak araştırılması gereken en önemli konudur. Suyun davranışı, gelişimi, hareket mekanizması ve etkisinin ciddi anlamda incelenmesi gerekiyor. Açtığımız bölüme mühendislik fakültesi, mimarlık fakültesi, fen fakültesi hukuk fakültesi ve işletme fakültesi öğrencileri kabul edilecektir. Ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Baba, bölümün ana çalışma alanlarını ise şöyle açıkladı: “Su kaynaklarının sürdürülebilir gelişimi ve teknolojisi. Uluslararası su politikaları. Su kaynaklarının ekosistem ile ilişkisi. Su kimyası. Hidrolik mühendisliği. Hidrojeoloji. Hidroloji. Su kaynakları yönetimi. Atıksu mühendisliği. Kıyı mühendisliği. Sınır aşan sular. Su yasaları”

Çekim merkezi olacak

Bölümle ilgili bilgi veren SPD Hidropolitik Akademi Başkanı Yıldız ise, “Türkiye’nin hatta bölgenin konuyu böyle geniş açıdan ele alan bir eğitim-araştırma programına ihtiyacı vardu. Biz Hidropolitik Akademi olarak başından beri bu gelişmeyi destekliyoruz. Katkı ve desteğimizi sürdüreceğiz. Türkiye’nin hidrojeopolitik konumu düşünüldüğünde bu program Uluslararası Su Politikaları alanında bir çekim merkezi yaratabilir. Programın doktora eğitimi ve UNESCO ilişkisi hedefleri de var. Böyle bir altyapı için başta bölüm başkanı Prof. Dr. Alper Baba olmak üzere katkı koyan herkesi kutluyorum. Başarılar diliyorum” ifadesini kullandı.