Özel/Gökçe ADAR
Türkiye’nin üçüncü büyük kenti İzmir’de altısı devlet dördü vakıf olmak üzere 10 üniversite bulunuyor. Kentte yaklaşık 200 bine yakın öğrenci eğitim görüyor. 2021 yılı rakamlarına göre, Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda 16 bin yatak, özel yurtlarda ise 12 bin yatak bulunuyor. Kent genelinde KYK ve üniversite yurtları dışında Bornova, Buca, Bayraklı, Narlıdere, Karabağlar, Balçova ve Karşıyaka belediyelerinin de öğrenci yurtları mevcut. İlçe belediyeleri tarafından hizmete sokulan bu yurtların kapasiteleri ise ortalama binin üzerinde olarak ifade ediliyor. Ancak İzmir'de üniversite öğrenci nüfusunun hızla artıyor olması, yurtlardaki yatak kapasitelerinin yetmemesine sebep oldu. Güç bela kendisine yurt bulabilen öğrenciler de, artan hayat pahalılığı ve zam gelmesi nedeniyle, yurt ücretini karşılayamaz duruma geldi. Öğrencilerin yurt sıkıntısı devam ederken, Bornova Belediyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği sevindirecek bir anlaşmaya imza attı. 

BİNA GÜÇLENDİRİLECEK 
Bornova Belediyesi'ne ait Ergene Mahallesi'nde bulunan ve 2015 yılında 'Körfez Dershanesi' olarak kullanılan 8 katlı binanın, kız öğrencilerine yurt olabilmesi için Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne tahsis edilmesi kararlaştırıldı. Bornova Belediyesi 2022 Mayıs ayı meclis toplantısında gündeme gelen konu; Plan ve Bütçe-Belediye Taşınmazlarının Değerlendirilmesi-Hukuk-İmar-Kadın Erkek Eşitliği-Gençlik ve Spor komisyonlarına havale edildi. Meclis toplantısında sunulan önergede şu ifadeler yer aldı: “Ergene Mahallesi, 2 Sokak A Blok No:5 ve B Blok No:7 adresinde bulunan 8 (sekiz) katlı taşınmazın, güçlendirme işi bittikten sonra yurt binası olarak kullanılmak üzere yapılacak tadilat işine Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin ayni ve nakdi bağış yolu ile katkı sağlamak konusundaki talebine istinaden; İzmir sınırları içinde yükseköğretim kurumlarında eğitim almaya hak kazanmış, İzmir ili dışından gelen kız öğrencilere eğitim sürecince konaklama ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kız öğrenci yurdu olarak düzenlenip hizmete sunulacak olan taşınmaza yapılacak bağışlar ve ek protokolün Belediye Kanunu uyarınca incelenerek karara bağlanması.”

300 YATAK KAPASİTELİ 
Ayrıca yurt binasının 90 adet bağımsız bölümden oluşacağı ve 300 yatak kapasiteli olması kararlaştırıldı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Lale Pilatin, “Henüz imzalar atılmadı. Meclis onayından sonra İzmir'deki altı şubemizin katılımıyla bir imza töreni yapacağız. İmece usulü bir yurt olacak. Sekiz katlı binanın dört katının güçlendirmesini Bornova Belediyesi üstlenecek diğer kalan dört katını da bağışçılarımızın sayesinde yapılmasını planlıyoruz. Eksikliklerimiz var, tamamlamaya çalışıyoruz. Hedefimiz 300 kız öğrencimizin kalabilmesini sağlamak. Bu öğrenciler, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği öğrencilerinden seçilecek. Bu şekilde barınma problemi yaşayan öğrencilerimizin de sorununu çözmeye hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.