Korona virüsü salgınında vaka sayıları ve ölüm oranları artarken, Türk Eczacıları Birliği, (TEB) son iki haftada hayatını kaybeden eczacı ve eczane çalışanı sayısında büyük bir artış olduğunu kaydetti. Pandeminin başından bu yana sağlık çalışanlarının omuzlarındaki yükün dayanılmaz boyutlara ulaştığı belirtilen açıklamada, “Tükenmişlik hissiyle, stresle, aşırı yoğun mesai saatleri ile mücadele ediyoruz. Salgının en başından bu yana kahraman olarak anılıyoruz; ancak bizler filmlerde sonsuza kadar yaşayan kahramanlar değiliz. Bizler de Covid-19’a yakalanıyor, sevdiklerimizin ve kendimizin hayatından endişe duyuyor ve hayatlarımızı kaybediyoruz. Nitekim son iki haftada diğer sağlık çalışanları gibi, hayatını kaybeden eczacı ve eczane çalışanı sayısında da büyük bir artışla karşı karşıyayız” ifadelerine yer verildi.

TEB’den 11 maddelik talep: Bilim kurulunda temsilcimiz bulunsun

Türk Eczacıları Birliği tarafından yapılan açıklamada korona virüsü sürecinin başından bu yana hiçbir taleplerinin karşılanmadığı belirtilerek, bundan sonra alınması gereken önlemler şu şekilde sıraladı:

- Herkes için sıkı karantina tedbirleri uygulanmalı ve Covid-19 aşısının tüm yurttaşlarımıza ücretsiz temini için gereken tüm çalışmalar bir an önce tamamlanmalıdır.
- Tüm yurttaşlarımıza daha yaygın bir şekilde test uygulanmalı, eczacılarımız ve eczane çalışanlarımız ise temaslı olsun olmasın düzenli aralıklarla testten geçirilmelidir.
- Covid-19 aşısının uygulanmasında sağlık çalışanları kronik hastalık sahipleri ve yaş almış kişilerle birlikte öncelikli grupta olmalıdır.
- Eczanelerimize ve eczane çalışanlarımıza düzenli aralıklarla koruyucu ekipman desteği sağlanmalıdır.
- Kâğıt ortamda düzenlenen reçeteler kaldırılmalı, tamamen elektronik reçete sistemine geçilmelidir.
- Eczane çalışma süre ve saatleri konularında eczacı odalarımızın bölgesel düzenleme önerileri, il sağlık müdürlükleri ve valiliklerce kabul edilmelidir.
- Salgın süresince eczanelerin yaygın ve etkili hizmet vermeye devam etmesi için gereken önlemler artık bir an önce alınmalıdır.
- Salgın sürecinde bozulan eczane ekonomilerine katkı sağlanabilmesi amacıyla koruyucu tedbirler ve teşvikler başlatılmalıdır. İlaç Fiyat Kararnamesi acilen güncellenmelidir.
- Bilim Kurulu’nda Türk Eczacıları Birliği’nin temsiliyeti sağlanmalıdır.
- Yerel ölçekli pandemi kurullarının tamamında eczacı odası başkanlarımız yer almalıdır.
- Covid-19 bir an evvel sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.