İzmir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Alim Murathan, Sabuncubeli projesinin öngörülenden 5 yıl sonra, 3 katından fazla maliyetle; halkın 350 milyon lirası çarçur edilerek bitirilebildiğini kaydetti.

İzmir-Manisa arasında yapımı tamamlanarak önceki akşam hizmete açılan Sabuncubeli Tüneli, iki kent arasında ulaşımı 15 dakikaya indirecek ve daha güvenli geçiş sağlayacak. Ancak projenin sancılı yapım süreci ve öngörülenin çok üzerine çıkan maliyetinin kamu zararına yol açtığı bildirildi. Yazılı bir açıklama yapan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan “Bilimden uzak, yaptım oldu mantığı ile hesapsız anlık kararlarla yapılan her projede olduğu gibi maliyetler üç katına çıktı, halkın vergileri boşa harcandı” ifadesini kullandı. 3 yıl olarak belirlenen projenin 8 yılda bitirebildiğini; proje keşif maliyetinin ise 150 milyon TL olarak öngörülürken 2018 yılı itibari ile 500 milyon TL'ye mal olduğunu belirten Murathan şunları söyledi:




ETÜTLER YAPILMADI


“Tünel güzergahına yönelik yeterli mühendislik projeleri-jeolojik-jeoteknik etütler yapılmadan; olası zemin problemlerine karşı çözüm senaryoları üretilmeden 'hele bir başlayalım mantığı' ile işe başlandı. Güzergâh seçimi için yeterli jeolojik inceleme yapılmamasından dolayı tünel Manisa çıkışı eski heyelan bölgesine planlanmış bu sebeple de yapılan hazırlık kazıları sırasında kaymalar oluşmuştur. İlerleme sırasında karşılaşılan jeolojik birimlerin özelliklerinin; yetersiz ön çalışmalarla ortaya konulan jeolojik birimlerden çok daha farklı olması ve tünel kazı destekleme çalışmaları sırasında karşılaşılan yeraltı suyu taşıyan kum-çakıl mercekleri tünel kazı maliyetlerinin artmasına, imalat süresinin ise uzamasına sebep olmuştur. Yüklenici hızı artırıp maliyetleri düşürmek için imalat kalitesinden taviz vermek yolunu seçince de tünellerde deformasyonlar hızla artmıştır. Deformasyonların durdurulması için ciddi zaman ve para harcanmak zorunda kalınmıştır.”




350 MİLYON TL GİTTİ


İlk projeler yetersiz kaldığı için yeniden projelendirme ihtiyacının ortaya çıktığını kaydeden Başkan Murathan şöyle devam etti: “Yaklaşık 4 yıllık zaman kaybı ile ciddi ek maliyetlerle işe başlanabilinmiştir. Yap-işlet-devret modeli ile ihale edilen işin, 'hele bir başlayalım mantığı' ile yetersiz projeleri sonucu, yüklenicisi de iflas edip işi tamamlayamamış, yeni bir yüklenici ve kamu kaynakları ile iş 2018'de ancak bitirilebilmiştir. Proje, kamu kaynakları ile öngörülen maliyetlerinin üç katından daha fazla bir maliyetle; vatandaşın 350 milyon TL'si çarçur bitirilebildi.” Haber Merkezi




BÜYÜK KOLAYLIK VE RAHATLIK GETİRECEK


Başbakan Binali Yıldırım'ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olduğu sırada açıkladığı 35 projeden biri olan Sabuncubeli Tünelleri sonunda açıldı. Törende konuşan Başbakan Yıldırım, "Açılışını yaptığımız bu tüneller İzmir'e Manisa'ya hatta İstanbul'a kadar olan bölgeye nefes aldıracak. Ege'nin insanlarına büyük kolaylık rahatlık getirecek. İzmir Manisa yolunu günde 40 bin araç kullanıyor. Bu tünellerle beraber hem mesafe kısalacak, hem daha az yakıt yakılacak hem de daha az çevre kirliliği olacak" dedi. Tünellerin, kamu kaynaklarıyla yapıldığı için geçişlerde sanılanın aksine sürücülerden para alınmayacağı açıklandı. DHA