25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle başta İzmir, İstanbul ve  Ankara olmak üzere farklı şehirlerde düzenlenecek eylemlere katılım çağrısında bulunuldu. Evrensel'in haberine göre, kadın platformları, kadın cinayetlerine, şiddete, istismara, eşitsizliğe, ayrımcılığa, krizin giderek derinleştirdiği yoksulluğa ve güvencesizliğe karşı talepleriyle Türkiye’nin birçok ilinde bugün alanlara çıkacak; savaşa, şiddete, krize, sömürüye, eşitsizliğe karşı sesini yükseltecek.

Eşit ve özgür yaşamak için

İzmir Kadın Platformu adına konuşan Nuray Öztürk, kadınların evde, işyerinde, okulda, sokakta, her yerde şiddete uğradıklarını belirterek, “Ekonomik kriz, kutuplaştırıcı siyaset, savaş, cinsiyetçi eğitim politikaları, kadını aşağılayan her bir söylem şiddeti katmerlendiriyor. Biz kadınlar her gün bu şiddet sarmalı içinde ayakta kalmaya çalışıyoruz. Yetmiyor, şiddete karşı kadını koruyan, güçlendiren yasalar hedef tahtasına konuyor. İntiharların da gösterdiği gibi ekonomik kriz yüzünden şiddet ortamı daha da derinleşiyor. Kadınlar olarak hem daha çok sömürüye, işten atılma tehdidine, mobbinge hem de yoksulluk ve çaresizlik yüzünden daha çok şiddete maruz kalıyoruz. Biliyoruz ki tüm bu saldırı ve şiddet sarmalı ancak birleşik mücadeleyle yıkılır” diye konuştu. Öztürk, şöyle konuştu: “6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesi’nin etkin kullanılması; şiddet faili erkeklere verilen ceza indirimlerinin son bulması, koruma tedbirlerinin uygulanması, savaş politikalarına son verilmesi, bütçenin kadın ve çocuklar için kullanılması, nafaka sınırlaması ve çocuk istismarının aklanmak istenmesine karşı bugün saat 18.30’da Alsancak ÖSYM önünde olacağız. Krizsiz, şiddetsiz, savaşsız, sömürüsüz bir dünyada sadece ölmemek için değil, eşit ve özgür yaşamak için, ayakta kalmak için değil ayağa kalkmak için tüm kadınları alanlarda olmaya çağırıyoruz.”

Eksilmemek için buluşacağız

İstanbul 25 Kasım Platformu temsilcisi Seher Kalan, “28 Eylül'de başlattığımız 'Kadın Cinayetlerini Acil Önle' kampanyası 25 Kasım eylemliliğine hazırlıktı. İstanbul, 25 Kasım Platformu olarak erkek-devlet şiddetine karşı yalnız olmadığımızı, yan yana geldiğimizde kadın dayanışmasının ortaya çıkardığı gücü hatırlatmak istiyoruz. Şiddetten uzak hayatlar için, bir kişi daha eksilmemek için ihtiyacımız olan kadın mücadelesini büyütmek için tüm kadınları saat 19.00’da Taksim Tünel Meydanı’nda buluşmaya çağırıyoruz” dedi. Ankara Kadın Platformu yetkilisi Cansu Ertaş ise, “Şimdiye kadar kazandığımız hiçbir hak bize altın tepsilerde sunulmadı. Kadınların örgütlü mücadelesiyle kazandığı hakları kolayca elimizden alamayacaklarını göstermeliyiz” diyerek saat 18.00’de Çankaya Belediyesi önündeki eyleme davet etti.

Dicle Amed Kadın Platformu temsilcisi Adalet Kaya, “Son yedi ayda Diyarbakır’da da beş kadın, erkekler tarafından katledildi. Şiddet, kayyum uygulamaları ve savaş politikalarıyla yeniden üretilip toplumun her kesimine sirayet ettirilmeye çalışılıyor. Sesimizi, sözümüzü, gücümüzü yeniden örgütleyerek dayanışmayı büyütmek istiyoruz” ifadesini kullandı.

Bu sefer erkekler protesto etti

Eskişehir’de bir araya gelen erkekler, kadına yönelik şiddeti protesto etmek için ellerinde pankartlarla yürüyüş düzenledi. Yürüyüşü organize eden Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Eskişehir Şube Başkanı Nuran Yenilmez, "Bu eylemin eyleyeni erkekse erkeklerin yürümesi lazım dedik ve böyle bir etkinliğe öncü olduk. Şehrimizin büyük bölümü çok destek verdi. Bu hareketimiz uluslararası camiada bir ilk olur ve kadına şiddete daha etkili bir şekilde dur diyebiliriz" dedi. Eyleme, Eskişehir CHP milletvekili Utku Çakır Özer, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da destek verdi.