Korona virüs (Kovid-19) pandemisi sürecinde yaşanan sorunlar, ek ödemelere ilişkin adaletsizlikler, döner sermaye kesintileri, idari izinler gibi pek çok hak arama mücadelelerinde bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi çalışanlarına rektörlüğün disiplin soruşturması başlatmasına ilişkin SES İzmir Şubesi basın toplantısı düzenledi.

Şube binasında yapılan açıklamada konuşan DEÜ Hastanesi SES İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur, ek ödemelerde kesinti yapılması ve Başhekimin görüşme taleplerini karşılıksız bırakması üzerine sendikal haklarını kullanarak eylem yaptıklarını anlattı. Çalışanların tepkilerinin ardından DEÜ Rektörlüğünün eylemlere katılanlar hakkında disiplin soruşturması başlattığını söyleyen Uğur, sağlık emekçilerinin katıldığı eylemin suç olarak değerlendirilemeyeceği halde haklarında disiplin soruşturması açılmış olmasının açıkça sendikal hakların kullanılmasını engellemeye yönelik olduğunu dile getirdi.

“Eylemler sendikal hak kapsamındadır”

Uğur, “Gerektiği takdirde grev hakları da bulunan sendikaların üyelerine yönelik sendikal ve Anayasal haklarını kullanmalarından kaynaklı olarak tehditlerde bulunulmuştur. Soruşturma kapsamında savunma süresi dahi vermeksizin derhal savunma isteyen Başhekim vekili ve Başmüdür vekili, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 118. Maddesinde tanımlanan Sendikal Hakların Kullanılmasını Engelleme suçunu işlemişlerdir. Hastanede örgütlü sendika, meslek odası vb örgütlerin aldığı ortak kararla çalışanların eylem yapması ifade ve toplanma özgürlüğü ile birlikte sendikal haklar kapsamında olup, hak kullanımından ibaret eylemler 'yasadışı eylem' olarak nitelendirilemez” diye konuştu.

Sağlık çalışanlarının meşru haklarını kullandığını belirten Uğur, “Soruşturmanın derhal durdurulması, hastane yönetiminin çalışanlarla diyalog içinde olunması ve taleplerinin dikkate alınmasının gereğini bekliyoruz. Bilinmelidir ki benzer tutum devam ettiği sürece bizler de sorularımızı sormak için, haklarımız için ulusal ve uluslararası hukukun gereği bütün yol ve yöntemi kullanarak yan yana durmaya devam edeceğiz” dedi.