Haber/ Didar DEMİRCİ
Çalışandan alınan Genel Sağlık Sigortası primlerinden artan 32.4 milyar lira Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Sosyal Sigorta (emeklilik) Fonuna aktarıldı. Söz konusu durum Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Danıştay Denetim Raporunda (2020) şu şekilde yer aldı:

“Genel sağlık sigortası fonuna ilişkin gelir ve giderlere baktığımızda 2020 yılında toplam 164 milyar 900 milyon 297 bin 46 lira tutarında gelir elde edilirken; toplam 132 milyar 450 milyon 245 bin 639 lira tutarında gider gerçekleşmiştir. 2020 yılı dikkate alındığında genel sağlık sigortası gelirleri, giderlerinden toplam 32 milyar 450 milyon 51 bin 406 lira tutarında fazla gerçekleşmiştir. Söz konusu tutarın genel sağlık sigortası fonunda kalması gerekirken sosyal sigorta fonu giderleri için kullanıldığı görülmüştür. Bu itibarla, sosyal sigorta fonu ile genel sağlık sigortası fonunun hiçbir şekilde birleştirilemeyeceği ve fonlar arasında kaynak aktarılamayacağı değerlendirilmektedir.”

“HANİ EKONOMİ UÇUYORDU”

"SGK’nın Sayıştay Denetim Raporun’da yer alan bulguları değerlendiren ve Sağlık Bakanlığına 32.4 milyar liranın Sosyal Sigorta (emeklilik) Fonuna neden aktarıldığını soran İzmir Tabip Odası Üyesi Dr. Ergün Demir, “Hani ekonomi şahlanıyordu, uçuyordu” dedi. Demir, “Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ve kamu üniversite hastaneleri ilaç ve tıbbi medikal malzeme borçlarını ödeyemez durumda, finansal kriz yaşıyorlar. Ayrıca kış mevsimine girdiğimiz ve pandeminin de yoğun biçimde süregeldiği bugünlerde çok sık kullanılan 52 adet ilaç geri ödeme listesinden çıkartılırken, 39 ilacın ruhsatı askıya alınmıştı. Bu durum, yurttaşların giderek ilaca ve sağlık hizmetlerine erişimini zorlaştırıyor ve cepten harcamayı artırarak sağlık hakkını daraltıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu koşullarda çalışanların alın teri ile oluşturulan genel sağlık sigortası fonunda bulunması ve sağlık hizmetleri için kullanılması gereken 32.4 milyar lirayı emeklilik fonuna aktarmıştır. SGK, neden sağlık hizmetleri dışında başka bir amaçla kullanılmaması gereken genel sağlık sigortası fonunu kanunlara aykırı olarak sosyal sigorta fonu “açıklarını kapatma” /giderleri için kullanmaktadır?” diye konuştu.