Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir’de sağlık alanında örgütlü odalar ve sendikalar “Öfkeliyiz; Çünkü Tükendik! Çünkü, Ölüyoruz!” diyerek Konak’ta bir araya geldi. İzmir Diş Hekimleri Odası, İzmir Eczacı Odası, İzmir Tabip Odası, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik-Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık-İş Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (Ses), Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, İzmir Aile Hekimleri Derneği (İzahed), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (Shuder), Tüm Radyoloji Teknisyenleri Ve Teknikerleri Derneği (Tümrad), Türk Psikologlar Derneği, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (Tahud), İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği’nin (İzased) temsilcilerinin katıldığı ortak açıklamayı İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı okudu.

“HALKIN VE SAĞLIKÇILARIN SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATTINIZ”

Türkiye’de görülen ilk vaka itibariyle uyarılarda bulunduklarını hatırlatan Çamlı, “Bilimin, aklın yolunu gösterdik. Bizleri dinleyin dedik. Ama siz aklı, bilimi ve bizleri dinlemeyerek hem halkımızın hem de sağlık çalışanlarının hayatını tehlikeye attınız. Siyasi ve ekonomik kaygılarla aldığınız kararlar, ötesinde alamadığınız kararlar yüzünden binlerce insanımızı, yüzlerce sağlık çalışanımızı kaybettik. Kaybetmeye de devam ediyoruz. Her gün açıkladığınız sayıların her biri bir candı; anneydi, babaydı, çocuktu, eşti, dosttu. Bu canlarımızı sizin yanlış pandemi yönetiminiz nedeniyle kaybettik. Bu ölümlerin önemli bir bölümü önlenebilir ölümlerdi ve siz önlemediniz, önleyemediniz. En temel hakkımız olan “yaşam hakkımızı” ihlal ettiniz” diye konuştu. Çamlı, ayrıca salgın sürecinde yaptıkları ‘şeffaflık’ çağrılarına da değinerek, “Halkın sağlığını değil, ekonomik çıkarları öncelediniz. Bilim insanlarının önerilerine ve kararlarına kulaklarınızı tıkadınız. Salgından politik başarı hikayesi çıkarmaya çalıştınız. Salgın konusunda doğruları söyleyen kim varsa terörist ilan ettiniz. Geldiğimiz noktada maalesef haklı çıkmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Ekonomik ve siyasi kaygılarla aldığınız kararlardan dolayı yitirdiğimiz binlerce canın, yüzlerce sağlık çalışanının hesabını kim verecek” dedi.

“ÖNLENEBİLİR HER ÖLÜMÜN SORUMLUSU SİZLERSİNİZ”

Çamlı, iktidardan beklenilen ve talep edilen hiçbir şeyin pandemi sürecinde doğru düzgün yerine getirilmediğine vurgu yaparak, “2020 yılını geride bıraktığımız bu günlerde sizleri tekrar ve daha güçlü uyarıyoruz. Ekonomik çıkarları ve siyasi kaygılarınızı değil halkımızın ve bizlerin sağlığını önceleyin. Salgın yönetiminde aklı, bilimi ve bizleri dinleyin. Önlenebilir her ölümün sorumlusu sizsiniz. Yaşam hakkımızın ihlaline karşı sessiz kalmayacağız.                    Pandeminin başından bu yana yaşamını kaybeden yurttaşlarımızın yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Yitirdiğimiz tüm sağlık çalışanlarını bir kez daha saygıyla anıyoruz. Onlar hastalarının sağlığı için kendi canlarını hiçe saydılar ama sizin yönetememeniz yüzünden hayatlarını kaybettiler. Sağlık çalışanlarını ve vatandaşlarımızı kaybettiğimiz, yanlış sağlık politikaları sonucu ölümlerle ve tükenmişlikle geçen bir yılı geride bırakıyoruz ama tükenmememiz için, ölmememiz için yılın değil sizin zihniyetinizin değişmesi gerektiğini biliyoruz. Sağlık emek, meslek örgütleri ve tüm sağlık çalışanları adına, size “Artık yeter daha fazla eksilmek istemiyoruz” diyoruz. Bizler yaşamak, yaşatmak istiyoruz” diye konuştu.