DEÜ'de görevden uzaklaştırılan akademisyenler için bu kez DİSK rektörlük kapısına siyah çelenk bıraktı; “Emek ve demokrasi güçleri bir an önce bu gidişe dur demeli” denildi.


Haber / Umut KARAKOYUN

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ) görevden uzaklaştırılan akademisyenler için, rektörlük kapısına siyah çelenk bıraktı. Yapılan eylemde rektörlüğün kararını geri çekmesi için çağrıda bulunulurken, 'Akademi Biat Etmeyecek' sloganları atıldı. Basın metnini okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı; “Biz, arkadaşlarımızı işlerinden, aşlarından eden bu politikayı, bu kararları, kanun hükmünde kararnameleri kabul etmiyoruz. Bu yolla Barış Akademisyenlerini biat ettireceğinize, diz çöktüreceğinize inanıyorsanız aldanıyorsunuz. Çünkü akademi asla biat etmez” dedi. Gerici, karanlık politikalara ses çıkarılmaması halinde daha çok akademisyenin işine son verileceğini savunan Memiş Sarı, DEÜ Rektörlüğü'nün akademisyenleri açığa alınması kararını kabul etmediklerini söyledi. Bu tavrından dolayı rektörlüğü kınadıklarını belirten Sarı; “Bunun simgesi olarak da bugün buraya bir siyah çelenk bırakıyoruz. Bunun bir üniversite için bıraktığımız ilk ve son çelenk olmasını diliyoruz” dedi.

BU DÜZEN BİR GÜN YIKILACAK

DİSK'e bağlı sendikalar olarak, köklü bir üniversitesinin kapısına siyah çelenk bırakmanın hiç de kolay bir şey olmadığını dile getiren Sarı, gerekçesini ise şu ifadelerle açıkladı: “Çünkü burada yetişen hocalarımız, sağlığımızla, akademik çalışmalarıyla emek ve sınıf mücadelesi ile ilgili işçi sınıfı mücadelesine yol göstermiştir. Bir yıl önce başlayan bir soruşturmanın selameti için görevden uzaklaştırıldıkları belirtildi. Bu gerekçe hiç de inandırıcı değil.”
Bir an önce tüm emek ve demokrasi güçlerinin bu gidişe dur demesi gerektiğini söyleyen Sarı, “Bu kara cahil, kör karanlık düzen bir gün yıkılacak. Gericiliğe, karanlığa biat edenler bu düzenle birlikte tarihin çöplüğüne dökülecek. Bu koşullarda ne yazık ki artık herkesin önünde iki seçenek kaldı. Ya karanlığa biat edip onunla birlikte tarihin çöplüğüne savrulacağız ya da biat etmeden, onurumuzla, insanlığımızla direneceğiz” dedi. Açıklamanın ardından siyah çelenk rektörlük kapısına bırakıldı. Öte yandan açığa alma kararına karşı protestoların da süreceği açıklandı. Bugün TTB ve SES, 7 Temmuz Cuma ise Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), rektörlük önüne siyah çelenk bırakarak kararın geri çekilmesini isteyecek.