Çalışma, ilk kez Asya-Pasifik bölgesinde plastik kirliliğinin karada ve tatlı su ortamlarında yaşayan hayvanlar üzerindeki etkilerine odaklandı. Çalışma, her yıl Hint Okyanusu ve Pasifik Okyanusu'na 200 bin ton plastik atığının gittiği Ganj ve Mekong nehir havzalarındaki vakaları içerdi.

Plastik kirliliğinin denizdeki canlılar üzerindeki olumsuz etkileri zaten biliniyordu. Bu yeni araştırma ise tatlı su türleri, kara hayvanları ve kuşlar da dahil olmak üzere CMS kapsamında korunan türlerin nehir ekosistemlerindeki ve karadaki plastik kirliliğinden etkilendiğini belirledi.

HAYALET AĞLAR BÜYÜK TEHDİT

Nesli tükenme tehlikesi altındaki hava soluyan tatlı su memelileri özellikle plastik atıklara dolanma, mikroplastikleri yutma ve yüzeye çıkamadıkları için boğulma nedeniyle ölüyor. Örneğin dünyada yaklaşık olarak 3500 adet kaldığı düşünülen Ganj Nehri Yunusu, özellikle hayalet ağlar ve olta takımı atıkları nedeniyle risk altındaki en savunmasız ikinci tür olarak derecelendirildi. Birinci sırada ise Çin’in Mekong Deltası’nda yaşayan Irrawaddy yunusları geliyor. Bu türden 100’ün altında birey kaldığı tahmin ediliyor.

KUŞLAR RİSK ALTINDA

Kuşlar ise plastik kirliliği ile en çok etkileşim halindeki canlıların başında geliyor. Yaklaşık 500 türle kuşlar, Asya-Pasifik bölgesindeki CMS listesinde yer alan türlerin yüzde 80'inden fazlasını temsil ediyor. Göçmen kuşların plastikten yuva yaptıkları, buna bağlı olarak da yavruların misina gibi tehlikeli atıklara dolanarak öldükleri gözlemleniyor.

Göçmen deniz kuşları özellikle de Asya’ya özgü Albatros türleri, okyanus üzerinde uçarken yüzen plastik maddeleri avdan ayırt edemiyor. Yuttukları plastikler kuşların bağırsaklarında birikiyor ve yavrularına geçebiliyor.

FİLLER DE PLASTİK TÜKETİYOR

Araştırmanın en ilgi çekici bulgularından biri de filleri içeriyor. 2020'deki 13. Taraflar Konferansı'ndan bu yana CMS kapsamında korunan Asya Fili'nin Sri Lanka'daki çöplüklerden beslendiği ve bu arada plastik atık yuttuğu gözlemlendi. Çöpten beslenmeye bağımlı hale gelen fillerin plastik kirliliğinden nasibini alıyor olması ise endişeleri artırdı.

CMS Genel Sekreteri Amy Fraenkel şunları söyledi: “Plastik kirliliğinin çoğu karada üretildiğinden, karada ve tatlı su ortamlarında yaşayan göçmen ve diğer hayvan türlerini etkilemesi ne yazık ki şaşırtıcı değil. Açıkçası, birçok CMS türü üzerindeki plastik kirliliği tehditlerine ilişkin bilimsel literatürde büyük boşluklar var. Bu türlere yönelik riskleri daha iyi belirlemek ve uygun adımları atmak için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var.”