Orta Akdeniz'de oluşan tropik fırtına Kıyı Ege'den başlayarak etkili olacak. Fırtınanın 90-120 kilometre hıza ulaşacağı ve İzmir'de metrekareye 100 kilogramın üzerinde yağış düşeceği tahmin ediliyor.

ENGİNMeteoroloji Genel Müdürlüğü, Orta Akdeniz’de oluşan tropik fırtınanın doğuya doğru hareket ederek, Pazar günü sabah saatlerinden itibaren Kıyı Ege'den başlayarak ülkeyi etkileyeceğini açıkladı. Tahminlere göre fırtına ilk saatlerden itibaren Güney Ege'de güneyli yönlerden, Kuzey Ege ve Marmara'nın batısında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden fırtına (60-80 km/saat) şeklinde esecek rüzgar Kıyı Ege'de zaman zaman şiddetli fırtına 11 kuvvetinde (90-120 km/saat) şeklinde esecek. Pazartesi sabah saatlerine kadar etkili olması beklenen şiddetli fırtınanın neden olabileceği deniz kabarması, çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi ile kara, hava ve deniz ulaşımındaki aksamalar için İzmirliler uyarıldı.

ÇOK ŞİDDETLİ YAĞIŞ


Son değerlendirmelere göre tropik fırtına ile birlikte Ege’nin batısında (İzmir, Muğla, Aydın ve Manisa), Marmara’nın batısında (Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne’nin güneyi ile batı kesimleri başta olmak üzere İstanbul’da) yerel olarak çok kuvvetli ve şiddetli (50-100 kg/metrekare) , Çanakkale ve Muğla ile İzmir ve Balıkesir’in batı kesimlerinde yer yer aşırı (100 kg/metrekare sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Vatandaşlardan sel, su baskını, yıldırım, hortum gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.


BÜYÜKŞEHİR'DE ALARM


Bu arada İzmir Büyükşehir Belediyesi, Pazar günü Türkiye’nin batı sahilini etkileme ihtimali bulunan fırtına ile ilgili tüm birimleriyle birlikte alarma geçti. İZSU, İtfaiye, Fen İşleri, İZBETON ve Park Bahçeler birimleri, fırtına ve şiddetli yağışa karşı vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması için makine, ekipman, araç ve personeli ile 24 saat görev yapmaya hazır durumda bekliyor.
İtfaiye Daire Başkanlığı, çatı uçmaları, ağaç devrilmeleri, deniz seviyesinin yükselmesi, ulaşımı etkileyecek tel kopmaları gibi olaylar için merdivenli araçlar, ayırıcı- kesici aletler, motopomp, dalgıç pompa gibi ekipmanlarla 30 ilçede 50 grup tesisi, 1000'in üzerinde personeli ile birlikte çalışacak. Meteoroloji’den gelecek bilgiler doğrultusunda yağışın etkili olacağı bölgelere uzun mesafe su basan yüksek debili pompalar yerleştirilecek.
Fen İşleri Daire Başkanlığı, kasırga ihtimaline karşı tüm personelinin teyakkuz halinde olmasını istedi. Cumartesi gecesinden başlamak üzere Pazartesi sabahına kadar nöbetçi ekipler görev yaparken bomlu, damperli ve vinçli kamyonlarla TIR, loder, beko loder ve ekskavatör gibi araçlar da hazır bulundurulacak. Pazar günü ise araç ve personel sayısına takviye yapılacak. İZSU Genel Müdürlüğü de hem merkezde hem de ilçelerde su, dere taşkınlarına karşın araçlar ve ekipleriyle hazır olacak. Altgeçitlerde oluşabilecek su birikmelerine karşı pompalar kurulacak. Park Bahçeler Daire Başkanlığı da muhtemel bir fırtınada devrilebilecek ağaçlara karşı nöbetçi ekip sayısını artırdı.

Vatandaşlar acil taleplerini, Hemşehri İletişim Merkezi'nin (HİM) 444 40 35 nolu telefonu veya @izmirhim twitter hesabından 24 saat iletebilecek.

İLÇELER DE HAZIR


Bornova Belediyesi, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıklamalarına göre özellikle Ege’nin kıyı kesimlerinde etkili olması beklenen tropik fırtınaya karşı önlemlerini aldı. Bornova Belediyesi’nin sahada görev yapan ekiplerinin vardiya sistemi 24 saat esasına göre yeniden düzenlendi. Ekiplerin herhangi bir olay anında müdahalelerini yapabilmeleri için gerekli hazırlıklar yapıldı. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı uyaraları dikkate alarak her an fırtına olacakmış gibi çalıştıklarını ve birimleri harekete geçirdiklerini söyledi. Vatandaşlar yardım taleplerini Bornova Belediyesi’nin 0 (232) 999 29 29 numaralı santral hattını arayarak görevlilere iletebilecek.
Güzelbahçe Belediyesi ekipleri de ksırganın neden olacağı olası hasarlara karşı alarma geçirildi. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, şantiyede işçilerle bir toplantı yaptı ve şunları söyledi:
“Hafta sonu olağanüstü bir doğa olayı gerçekleşeceği söyleniyor. Bu bizim için bir tatbikat olacak. Sadece Güzelbahçe değil, bütün bölge etkilenecek. Bireysel olarak bir şey yapmak mümkün değil, makine ve teçhizatlara ihtiyaç var. Bu teçhizatlar da bizde var. Bu nedenle hafta sonu yaşanacak krizde hepimiz el birliğiyle çalışacağız. Biz hazırız. 24 saat görevde olacağız.Halkımız merak etmesin.”


NASIL KORUNACAĞIZ


Fırtınadan önce: Fırtına uyarılarını radyo ve TV dan takip edin.Meteoroloji'den telefonla bilgi alın. Merdiven, bahçe mobilyası gibi serbest nesneleri ya da pencere ve camları kırıp içeri girebilecek her şeyi emniyete alın. Kapı ve pencereleri, özellikle evin rüzgar alan tarafında olanları, garaj kapısı gibi büyük kapıları kapatın ve emniyetli bir şekilde bağlayın. Araçları, varsa garaja park edin, yoksa onları bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzakta tutun. Çatı katı /tavan arası kapılarını ya da kapaklarını kapatın ve sürgüyle emniyete alın. Eğer pencerelerde panjur / kepenk varsa bunların kapatılıp bağlandığından emin olun. Eğer bacalar uzun ve kötü durumdaysa mümkün olduğunca sağlamlaştırın. Afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.

Fırtına sırasında: Mümkün olduğunca içerde kalın. Dışarı çıkarsanız, bina ve ağaçlara yakın yerlerde yürümeyin ve onlara sığınmayın. Duvar ve çitlerin korunaklı tarafından uzak durun, korunaklı tarafa yıkılacağını unutmayın. Fırtına devam ederken hasarı onarmak için dışarı çıkmayın. Evinize girerken ve çıkarken kapıları arkanızdan kapatın ve güvenli yolu tercih edin. İçerdeki kapıları yalnızca ihtiyacınız olduğunda açın ve arkanızdan kapatın. Fırtınadan etkilenen yollarda araba kullanıyorsanız (köprüler ve viyadükler) dikkatli olun mümkünse yolculuğunuzu erteleyin ya da alternatif yollar bulun. Eğer yüksek bir aracınız varsa ya da yüksek bir aracı çekiyorsanız daha da dikkatli olun, yavaşlayın ve yandan esen rüzgara dikkat edin. Gerçekten gerekli olmadığı sürece yolculuk yapmayın.