Haber / Didar DEMİRCİ

İzmir’de maddi ve manevi kayıplara neden olan 30 Ekim depremin üzerinden geçen bir yıllık sürede evleri yıkılan depremzedeler, TOKİ’nin yaptığı evlerine kavuşmak için gün sayarken; 29 ilçedeki az hasarlı yapılara sahip depremzedeler de inşaat maliyetlerinin azalması için Büyükşehir’den emsal artışı bekliyor. Bayraklı için az hasarlılar da dahil parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı veren İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Başkanı (İZDEDA) Haydar Özkan, Karşıyaka ve Bornova belediyelerinden gelen planların reddedilmesi üzerine isyan etti.

‘EŞİTSİZLİĞE NEDEN OLUYOR’

Yüzde 20 emsal artışını İzmir’deki tüm ilçelerde ağır ve orta hasarlı yapılara verdiklerini belirten İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, “Emsali Bornova ve Karşıyaka’ya veriyorlar. Neyi veriyorlar yüzde 20 orta ve ağır hasarlılara veriyorlar. Az hasarlıya veriyorlar mıymış? Burası çok önemli. Bayraklı Belediyesi az hasarlıya verdi. Karşıyaka ve Bornova’da az hasarlıya verin diye gönderdi. Ama onlar vermediler. Bizim tepkimiz şuna; Bayraklı Belediyesi ilçe sınırları içerisinde 16 bin az hasarlı varsa ve bu 16 bin az hasarlı emsal artışından yararlanıyorsa, Karşıyaka’daki 16 bin az hasarlı neden yararlanmasın” ifadelerini kullandı. Özkan, “Bornova’da 7 bin 420, Bayraklı’da 16 bin 659 ve Karşıyaka’da 16 bin 607 tane az hasarlı bağımsız bölüm var. Bu az hasarlılar hemen hemen her yerde sayıca eşitken, Bayraklı’daki az hasarlılara emsal artışı var. Bu da eşitsizliğe neden oluyor” dedi.

‘BÜYÜKŞEHİR KARAR ALIYOR’

Karşıyaka ve Bornova’nın, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) gönderdiği plan notlarının reddedilmesine ilişkin gelen tepkiler üzerine sorularımızı yanıtlayan İBB İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkan Vekili Murat Aydın, şöyle konuştu: “Büyükşehir Belediye Meclisi’nden Bayraklı ve kalan 29 ilçe için çıkan meclis kararı Karşıyaka ve Bornova ilçelerini de kapsadığı için artık tek tek her ilçe için bir karar almak gerekmiyor. O nedenle Bornova ve Karşıyaka belediyelerinin önergeleri reddedildi. Yani var olan durumu sürdüreceğimiz için, ilk başta Büyükşehir’den mi geçsin yoksa her ilçeden ayrı ayrı mı gelsin diye bir belirsizlik vardı. O arada iki ilçemiz kendi meclis kararlarını alıp göndermişti. Fakat Büyükşehir hepsi için bir karar verince artık ilçe ilçe gelmesine gerek kalmadı. Nitekim diğer ilçelerden gelmedi zaten.”

Öte yandan Bayraklı’nın diğer 29 ilçeden daha farklı bir durumu olduğunu belirten Aydın, “Bayraklı’nın sorunu zeminle ilgili, inşaat yapısıyla ilgili. Planlarında bir sorun yok. Biz oralara bugün de plan yapsak bu şekilde yapacağız. Sıkışık yerler değil. Diğer yerlerde bu yok. Diğer yerlerde Karşıyaka’da, Alsancak’ta, Hatay’da ilaveleri nasıl vereceksiniz? Sığamaz kimse oralara. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 29 ilçe için aldığı karar artık tek tek ilçelerden karar gelmesini gereksiz kıldığı için ayrıca bir karar verilmesine yer olmadığına karar verildi” diye konuştu.