Konak Belediyesi ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) bu yıl ilki düzenlenecek ulusal karikatür yarışması için işbirliği yaptı. Türkiye'nin önemli çizerlerinden merhum Eflatun Nuri'nin adını taşıyan Konak Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması’nın tanıtım ve duyurusu Konak Belediyesi’nin Alsancak’taki Neşe ve Karikatür Müzesi’nde düzenlenen basın toplantısı ile yapıldı. Toplantıya Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Tayfur Göçmenoğlu, Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreter Yardımcısı Karikatürist Sadık Pala ile Konak Belediyesi Başkan Yardımcısı Eser Atak ve çizerler katıldı.

NEFES ALMA ALANI YARATIYORUZ

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 2008 yılında vefat eden Usta çizer Eflatun Nuri anısına düzenledikleri yarışmanın konusunun ‘İfade ve Basın Özgürlüğü’ olarak belirlendiğini söyledi. Türkiye'de bugün karikatür sanatına ve eleştiriye büyük bir tahammülsüzlük olduğunu dile getiren Başkan Pekdaş, “Basının üstünde bu kadar çok baskının olduğu dönemlerde bizim nefes alama alanları yaratmamız lazım. Bu yarışmada bir nefes alma alanı” dedi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile yapılan işbirliğinden duyduğu memnuniyeti de sözlerine ekleyen Pekdaş, yarışma aracılığıyla Türkiye’nin en sorunlu alanı olan ifade ve basın özgürlüğü konusunda, söz söyleme ve karikatür çizme özgürlüğünü yaratacaklarını söyledi. Pekdaş, “Bugün Türkiye’de baskıların şahikasını yaşıyorsak eğer İzmir’den bir karşı çıkış göstermeliyiz. Biz ifade özgürlüğüne, sanata ve karikatüre sahip çıkıyoruz, onlar için alanlar yaratıyoruz. Bu cesareti birlikte göstereceğimize inanıyoruz” diye konuştu. 

KARİKATÜRÜ İZMİR’E SİNDİRECEĞİZ

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen de yaptığı konuşmaya Konak Belediyesi'ne ve Başkan Pekdaş'a vermiş olduğu desteklerden ötürü teşekkür ederek başladı. Dikmen, “Türkiye’de basın özgürlüğüne dair en büyük sıkıntıların yaşandığı dönemde bu yarışmanın düzenleniyor olmasını çok anlamlı buluyoruz. Aslında gerçeği yüzümüze bir tokat atarcasına vuran karikatürdür. İzmir’de İzmirli karikatür sanatçılarını yetiştirmiş birisidir Eflatun Nuri. Türk Karikatür sanatına da çok öneli katkıları olan bir isim. Böyle bir yarışmayı İzmir’in yaşamına katmak, İzmir’de yeni bir enerji, sinerji oluşturmak için elimizden geleni yapacağız. Karikatürü İzmir’e sindireceğiz” dedi. 

YARIŞMAYA HER YAŞTAN ÇİZER KATILABİLECEK

Usta çizerin adını taşıyan yarışmaya Türkiye’deki tüm amatör ve profesyonel çizerler katılabilecek. Yarışmacıların en fazla üç eser ile yer alabileceği yarışmanın başvuruları 13 Kasım 2017 Pazartesi günü saat 17.30’da sona erecek. Katılımcıların bu tarihe kadar eserlerini Konak Belediyesi’nin şartnamede belirtilen yazışma adresine elden ya da posta ile ulaştırmaları gerekiyor. A4 boyutunda gönderilecek ve çizim tekniği serbest olan karikatürler daha önce başka bir yarışmaya katılmış olabilir ancak ödül almamış olması şartı aranıyor. Bilgisayar ortamında hazırlanan eserlerin çıktılarında sanatçının ıslak imzasının bulunması zorunlu tutuluyor. Yarışma karikatürlerinden seçilen eserler belirlenen sanat galerilerinde sergilenecek ve bir albümde toplanacak.

ÖDÜL TÖRENİ ARALIK AYINDA
20 Kasım 2017 Pazartesi günü sonuçlarının açıklanması planlanan yarışmanın seçici kurul üyeleri arasında Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen’in yanı sıra,  İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Tayfur Göçmenoğlu, Leman Dergisi Karikatüristi Behiç Pek, Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreter Yardımcısı Karikatürist Sadık Pala, Karikatürist Zafer Güven,  Karikatürist Mustafa Yıldız, Karikatürist Ömer Çam, Karikatürist Tufan Selçuk, Gazeteci Yaşar Aksoy yer alıyor. Jüri değerlendirmesinin ardından dereceye giren karikatüristler ödüllerini Aralık ayının ilk haftalarında düzenlenecek gecede alacak.

10 ÖDÜL VERİLECEK

Konak 1. Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması’nda dereceye girenlere plaketin yanı sıra para ödülü de verilecek. Yarışma şartnamesine göre birincilik ödülü 5 bin TL, ikincilik ödülü 3 bin TL, üçüncülük ödülü ise 2 bin TL olarak belirlendi. Ayrıca Konak Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti özel ödüllerinin yanı sıra üç yarışmacıya bin TL başarı ödülü verilecek. Jüri Özel Ödülü’nü kazanan yarışmacı ise 750 TL ödül alacak. Ödüllerden biri ulusal veya yerel gazetelerde yayımlanmış konu ile bağlantılı karikatüre verilecek. Yarışmayla ilgili detaylı bilgi ve yarışma şartnamesi Konak Belediyesi’nin www.konak.bel.tr uzantılı resmi internet sitesinde yer alıyor.

EFLATUN NURİ KİMDİR?

Asıl ismi Adil Nuri Erkoç olan Eflatun Nuri, 1927 yılında İstanbul'da doğdu. Orta öğreniminden sonra Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde sanat eğitimine başlayan, ancak yarım bırakan Eflatun Nuri'nin yapıtları, ilk olarak 1942'de Akbaba'da yer aldı. Birçok dergi ve gazetede çizen Eflatun Nuri'nin karikatürleri yurt dışında da yayımlandı. 1969 yılında Yugoslavya'nın Üsküp şehrinde yapılan uluslararası yarışmada jüri özel ödülü kazanan ve Londra'da kişisel sergi açan Eflatun Nuri'nin son dönemde yazıları ve çizgileri, Leman, Öküz, Yeni Harman ve Kaçak Yayın'da yer aldı. Türk karikatürünün büyük ustalarından olan Eflatun Nuri, 3 Mayıs 2008 tarihinde İstanbul’da yaşama gözlerini yumdu.