Haber / Gökçe ADAR

İspanya, Fransa ve Türkiye'nin ortak olduğu 'Act-Able Erasmus + Projesi' kapsamında, İzmir'de yaşayan down sendromlu çocuklar, sanatsal çalışmalarla tanıştı. Projenin Türkiye ayağı olan Uşak Üniversitesi ve İzmir Down Sendromu Derneği arasında yürütülen projeyle, 17 down sendromlu (DS'li) çocuk; tiyatro, kukla, şan, dans ve ritim gibi dersler almaya başladı. Haftada bir gün 2 saat, İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası'nda eğitim gören çocuklar, Eylül 2022'de, ortak olan tüm ülkelerin katılımıyla Floransa'daki uluslararası festivalde gösteri yapacak. Pandeminin etkisiyle, çocukların daha çok içe kapandığını, bu projenin çocuklara adeta bir ilaç gibi geldiğini ifade eden Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Özçınar, “Yaklaşık bir yıldır projenin çalışmalarını İzmir Down Sendromu Derneği'yle yürütüyoruz. Çalışmaya başladığımız zamanla, çocukların şu an ki durumları arasında dağlar kadar fark var. Çocukların el ele tutuşmalarını bile sağlayamıyorduk. Ağlama, öfke nöbetleri geçiriyorlardı. Birçoğu jest ve mimiklerini kullanmıyorlardı. Şimdi, karşılıklı iletişim kuruyor, sohbet ediyor, yemek yiyorlar. Kişiliklerini farkettiler, topluma faydalı olabileceklerinin farkına vardılar” dedi. 

RAHATSIZLIKLARI AZALDI

Çalışmalar öncesinde bazı çocukların psikolojik sıkıntılar yaşadığını ve hiçbir olaya tepki vermediğini ifade eden Doç. Dr. Meral Özçınar, “Bazı çocukların psikolojik rahatsızlıkları vardı. Hiçbir olaya tepki göstermiyor, kendilerini ifade edemiyorlardı. Ancak, özellikle tiyatro çalışması çocukların iyileşmesini sağladı. Çünkü tiyatro çalışmalarında, olan bir oyunu oynamıyoruz, kendimiz bir oyun oluşturuyoruz ve bunu ses çalışmalarıyla, kukla çalışmalarıyla ortaya çıkartıyoruz. Hikayeleri oyunlaştırıyoruz. Her çocuğun, oyunda aktif rol almasını sağlıyoruz. Bu da çocukların daha rahat olmasını ve çalışmalara daha mutlu gelmesini sağladı. Çocuklar, çalışmalarda çok mutlu görünüyor. Biz de onları gördükçe, projenin ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz” diye konuştu. 

KONUŞMAYI ÖĞRENDİLER

İzmir Down Sendromu Derneği Başkanı Gülnaz Rodoplu da, sanatsal çalışmaların çocuklara çok faydalı olduğunu ifade ederek, “Her hafta anneler, çocuklarını bu çalışmalara katılması için kentin farklı noktalarından getiriyor. İnanılmaz bir değişim var çocuklarda. Konuşmayı bilmeyenler konuşmaya başladı. İçine kapanık olanlar, sosyal olmayan çocuklar, sosyalleşmeye başladı. Biz anneler de inanılmaz mutlu oluyoruz. Pandemi bizim çocuklarımızı çok etkiledi. Özel eğitimlerinden arkadaşlarından uzak kaldılar. Uzak kalınca kendilerini daha da yalnız hissedip, bunalıma giren çocuklarımız oldu. Burası, onların ilaçları oldu. Burada hem eğleniyorlar hem öğreniyorlar hem de sosyalleşiyorlar. Bir şeyler başardıklarını görünce, biz de anneleri olarak çok gurur duyuyoruz” diye konuştu.

'Çocukları eve kapatmayın'

Down sendromu gibi özel duruma sahip olan çocukların toplumdan uzaklaştırılmamasını dile getiren Gülnaz Rodoplu, “Bazı DS'li çocukların aileleri çocuklarından utanıyor. Çocuklarını evinden dışarıya çıkarmayan aileler var. Toplumun bilinçlenmesi lazım. Down sendromlu çocukların eve kapatılmaması lazım” şeklinde konuştu.