Orkide Yağları Fabrikası'nda sendikalı olmak istedikleri için işten atılan işçiler ve sendika başkanı hakkında markaya zarar verdikleri gerekçesiyle manevi tazminat davası açıldı. Sendika ise FETÖ sanığı Küçükbay'ın davasına müdahil olmak için başvuruda bulunacak.


Haber / Umut KARAKOYUN

İzmir Sulh Hakimliği tarafından FETÖ sanığı iş adamı Ahmet Küçükbay'ın Orkide Yağ Fabrikası'na atanan kayyımlar, şimdiye kadar 29 personelin işine son verdi. Ekonomik daralma gerekçesiyle çıkarılan işçiler, sendikalı oldukları için işten atıldığını belirterek Bornova'da bulunan fabrikanın önünde direnişe başladı. İşten atıldıkları günden bu yana yani tam 75 gündür fabrika önünde işe geri alınmak için eylem yapan işçiler hakkında, fabrika yönetimi tarafından markaya zarar verdikleri gerekçesiyle manevi tazminat davası açıldı.

50 BİN LİRALIK DAVA AÇILDI

15 işçiye açılan 20 bin liralık manevi tazminat davasının yanı sıra işçilerin örgütlü bulunduğu Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş)'na bağlı Öz Gıda İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün'e ise 50 bin liralık manevi tazminat davası açıldı. Fabrikaya atanan kayyım, ayrıca Öz Gıda-İş'e de yine 50 bin liralık dava açtı. İşçilerle birlikte 75 gün boyunca fabrika önünde mücadele veren Öz Gıda İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün, Kurban Bayramı nedeniyle eylemlerine ara verdiklerini açıkladı. Bayram tatilinin ardından aynı yerede çadırlarını kurarak mücadeleye başlayacaklarını dile getiren Göksel Şengün, açılan davaların kendilerini yıldırmayacağını söyledi. Ekonomik nedenlerden dolayı yapılan işten çıkarmaları kabul etmediklerini dile getiren Şengün, işçilerin sendikalı olmak için verdikleri mücadele nedeniyle ekmeğinden edildiğini kaydetti.

DAVAYA MÜDAHİL OLACAKLAR

Öz Gıda İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün, ayrıca FETÖ sanığı olarak yargılanan fabrikanın eski sahibi Ahmet Küçükbay'ın davasına müdahil olmak için başvuru yapacaklarını da açıkladı. Şengün, müdahil olmak istemlerinin gerekçesini şu ifadelerle paylaştı: “
Bizim burada FETÖ ile bir mücadelenin sürdüğünü düşünmüyoruz. Burada çalışanları şirket aracı ile Küçükbay'ın davasına götürdüler. Bu dava sıradan bir dava değil. Fabrikada devletin temsilcisi var. Ama işçileri FETÖ'den yargılanan vatandaşı desteklemeye götürüyorlar. Sendika
bir daha görülecek olan duruşma öncesi davaya müdahil olmak için başvuru yapacak.” Göksel Şengün, fabrikada kayyımın gittiği ve burayı Küçükbay Ailesi'nin yeniden yöneteceği yönünde iddiaların konuşulduğunu belirterek, kendilerinin Küçükbay davasını izleyerek gerçekleri görmek istediklerini belirtti. Ahmet Küçükbay'ın yargılandığı dava ile ilgili fabrikada çalışan işçilere sağlıklı bilgiyi verilmediğini savunan Şengün; “Kendi işlerine gelen bilgiyi dışarıya yansıtıyorlar. Bilgi kirliliği yaratarak kafaları karıştırıyorlar. Biz, mahkemede olup biteni gözlemleyerek doğru bilgileri alacağız” dedi.

orkide-(1)

Kayyıma yasaya uy çağrısı

İzmir Defterdarı Tamer Utkucu'nun şirkete kayyım olarak atandığını hatırlatan Göksel Şengün, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı: “Devletimizin Anayasası'na uymakla mükellef olan bu devlet memurunun yaptığı uygulamalara ve hukuksuzca işten çıkarttığı 29 emekçiye baktığımızda, yasaya en çok uyması gereken şahsın Anayasayı nasıl çiğnediğini anlamakta güçlük çekiyoruz. Kendisini ikaz ediyoruz; gittiğin yol yol değil, sana bu akılları kim veriyorsa seni kandırıyor, kılavuzunu değiştir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasal bir hukuk devletidir. Kanunlar ve kurallar herkesi bağlar. Yasaya, Anayasa'ya saygı göster. İçeride bu hain FETÖ terör örgütünün kalıntıları varsa bunun gereğini yap. 75 gündür devam eden 24 saat esaslı çadır nöbetimiz göstermiştir ki bu mücadelenin geri dönüşü yoktur. Utkucu ise iddialar karşısında sessizliğini koruyor.