Haber/ Didar DEMİRCİ

Yüz yüze eğitim başlamadan önce okullarda pandemi kurallarına uygun ortamların oluşturulması konusunda uyarılarda bulunan eğitimcilerin, korktuğu başına geldi. 2021- 2022 eğitim öğretim döneminin ikinci haftasında İzmir’in bazı okullarında sınıflar karantinaya alındı. Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube örgütlenme alanı içinde 34 sınıfın karantinaya alındığını açıklayan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal, “Sahadan aldığımız bilgilere göre toplam 34 sınıf karantinaya alındı. 17 öğretmenin ve 112 öğrencinin test sonuçları pozitif çıktı. Bununla beraber öğrenci ve öğretmen toplam 60 kişinin de temaslı olduğu öğrenildi. Bu rakamlar sadece bizim örgütlü olduğumuz okulları kapsıyor. İzmir genelinde çok daha yüksektir” dedi.

'BİR KUTU MASKE YETMEZ'

Eğitim öğretim dönemi başlamadan önce tam zamanlı yüz yüze eğitimin sürmesi için defalarca çağrıda bulunduklarını ve bunun için gerekli önlemlerin alınmasını istediklerini hatırlatan Vardal, “Okullar açıldığında gördük. Milli Eğitim Bakanlığı’nın pandemi döneminde yüz yüze eğitimden anladığı bir kutu maske ve dezenfektan. Bizler sürdürülebilir eğitim için çağrılar yaparken, alınması gereken önlemleri söylerken Milli Eğitim Bakanlığı sadece maske ve dezenfektanla bu dönemi kapatmaya çalışıyor. Ancak bir kutu maske ve dezenfektanla bu işin yürümeyeceğini eğitim öğretim döneminin ikinci haftasında gördük” diye konuştu.

'DERS SÜRELERİ KISALSIN'

Ders sürelerinin uzun olduğuna ve okullardaki hijyenin sağlanamadığına dikkat çeken Vardal, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün İl Hıfzıssıhha kurullarıyla birlikte hareket ederek okulların pandemi şartlarına uygun hale getirilmesi için çalışma yapması gerektiğini söyledi. Vardal, sözlerine şöyle devam etti: “Bizler daha öncesinde de sınıfların seyreltilmesi, ders saatlerinin kısaltılması, okullardaki temizlik personellerinin ve hijyen malzemelerinin bulundurulması için taleplerimizi iletmiştik. Bu taleplerimize cevap gelmediği gibi uygulamada da bir şey göremedik. Bahsettiğimiz önlemler alınmazsa karantinaya alınan sınıf sayısı ve pozitif vakalar daha da artacaktır. Bu da yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olmasını engelleyecektir. Zaman geçmeden Milli Eğitim Bakanlığını önlem almaya çağırıyoruz.”

Bulaşın önüne geçilmesi için öncelikli olarak yapılması gereken noktalara değinen Vardal, ders saatlerinin 40 dakikadan 30 dakikaya çekilmesi gerektiğini söyledi.