İzmir'de okul öncesi eğitimin zorunlu ve ücretsiz olacağı bildirildi. Yönetmelik değişmeden ve okulların altyapısı hazırlanmadan yapılan düzenleme sorunlara gebe.

Haber/Umut KARAKOYUN


OKUL-manset-(3)İzmir Valiliği oluru ile kurulan İl Ücret Tespit Komisyonu, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında uygulanacak ücretleri belirledi. Komisyon kararına göre, 54 ay ve üzeri çocukların okul öncesi eğitimleri, yarım gün olmak üzere zorunlu ve ücretsiz olacak. Komisyonun aldığı ve uygulanmasını istediği karar, okullara gönderildi. Fakat eğitimciler şaşkın. Türk Eğitim-Sen İzmir 2 No'lu Şube Başkanı İrfan Toksoy, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği değişmeden böyle bir talimat verilmesini eleştirdi. Toksoy; “Okul öncesi kurumların, alt yapısı hazırlanmadan zorunlu eğitime geçmesi, okul idarecilerini zor durumda bıraktı. Yönetmelik henüz değişmeden ve pilot il olmadığımız halde İzmir'de zorunlu eğitime geçiş yapılarak, okullarda 54-66 ay öğrencilerinden ücret alınmayacağı talimatı verildi. 54-66 aydan küçük olan öğrencilerden ücret alınacak fakat 54-66 aylık öğrenciler yerleştirilmeden, küçük yaş grubunun alınmayacağı belirtiliyor. Bu durumda küçük yaştan aidat alınıp, onlara beslenme hizmeti sunarken diğer grup beslenmesini evden mi getirecek” diye sordu.

PİLOT İL GİBİ DAVRANIYORUZ

İzmir'in bu konuda pilot il olmadığı halde, pilot ilmiş gibi kararlar alındığını söyleyen İrfan Toksoy, yetkililere bu mağduriyetlerin nasıl giderileceği sorunu yöneltti. Değişmeyen yönetmeliğin 69 ve 70. maddelerinin ücret alınması yönünde düzenlendiğini hatırlatan Toksoy, şunları söyledi: “Yönetmeliğe göre ücret alınmalı. Şimdi ise okullara kesinlikle aidat almayacakları söylendi. Bu durumda yönetmeliğe göre mi yoksa bize verilen talimata göre mi hareket edeceğiz? Zorunlu eğitime geçildiyse, okulların personel ihtiyacının bakanlık tarafından karşılanması gerekmekte. Gelişim çağındaki çocukların beslenmesi çok önemli. Özellikle anaokullarının tercih edilmesinin nedeni, beslenmenin okuldan verilmesidir. Bu uygulamanın devam edebilmesi için de bakanlığın çözüm üretmesi veya varolan uygulamayı devam ettirmesi gerekiyor. Çalışan ebeveynler dikkate alındığında, anaokullarında varolan sistemin devam ettirilmesi daha sağlıklı gibi görünüyor.”
İlkokul ve ortaokul bünyesindeki anasınıflarında da personel ve diğer giderlerin nasıl karşılanacağı ile ilgili çalışma yapılıp yapılmadığını bilmediklerini açıklayan Toksoy, tüm bu bilinmezlik içerisinde sistemin hayata geçmesi halinde, eğitim yuvalarında kaosun yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu savundu.

Yeni ücret tarifesi şöyle

Anasınıflarından yarım gün için alınacak aylık ücretler; taban 25 TL, tavan ise 50 TL olarak belirlendi. Bağımsız anaokulları ile Mesleki Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi bünyesindeki uygulama sınıflarından ise yarım gün için aylık; taban 80 TL, tavan ise 160 TL ücret alınacak.