İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen ve İGC Genel Sekreteri Kenan Çimen, Sıdıka Rodop Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen “Meslek Tanıtım Günü”ne katılarak, öğrencilere gazetecilik mesleğini anlattı.

Avukat, psikolog, mali müşavir, prodüktör, mütercim tercüman gibi farklı meslek gruplarının da davetli olduğu Meslek Tanıtım Günü’nde konuşan İGC Başkanı Dikmen, gazetecilik mesleğine ilgi duyan öğrencilere deneyimlerini aktardı.

"Gazetecilğin en önemli besin kaynağı Türkçedir" diye söze başlayan Dikmen, bu mesleği seçecek gençlerin Türkçeyi iyi kullanması gerektiğini anlattı. Gazetecilikte çok okumanın önemine de değinen Dikmen, “Gazetecilik ilgi çeken medyanın çatı kavramıdır. Gazeteciler adil ve tarafsız olmalıdır. Türkçeyi çok iyi kullanmalı ve çok okumalıdır. Türkiye’de gazeteci olmak gerçekten zor. Ülkemizde şu anda 100’ü aşkın iletişim fakültesi var ve bu okullar her yıl 10 binin üzerinde mezun veriyor. En büyük sorunlarımızdan biri de işsizlik. Bu yola girecek arkadaşlar yaşayacakları sıkıntıları düşünerek adım atmalıdır. Gazetecilik aynı zamanda bir yaşam biçimidir. Ülkeyi değil dünyayı takip etmek ve sürekli olarak anın içinde yaşamaktır. Gazeteciler insanın bilgi edinme hakkına hizmet ediyor. Bu nedenle çok okumalı ve ahlaklı bir insan olmalısınız” dedi.

"FOTO MUHABİRLİĞİNİN OKULU YOK"

İGC Genel Sekreteri Kenan Çimen de, öğrencilere 30 yıllık foto muhabirliği deneyimlerini aktardı. “Foto muhabirliğinin okulu yok” diyen Çimen, “Foto muhabirliği gazeteciliğin içinde önemli bir kol. Zor ama keyifli bir bölüm. Siz ânı yakalarsınız, tarihi belgelersiniz. Fotoğraf sanatını seviyorsanız hobiniz ile işiniz aynı olur. Aynı zamanda fotoğrafın haberi okutmada önemli bir etkisi vardır. Gazeteciliği ve foto muhabirliğini tercih edecek genç arkadaşlara önerim çok fazla okumalı ve çok fotoğraf çekmeleridir” diye konuştu.

Sıdıka Rodop Anadolu Lisesi Meslek Tanıtım Günü kapsamında İGC Üyesi, TRT’den Hakan Özalpuk da, öğrencilere prodüktörlük konusunda bilgiler verdi.