Haber/ Bilge Can Ünbal

Afganistan’da Taliban’ın ülkeye hızla hakim olduğu bir sürece girilmesiyle, giderek artan Afgan göçmen dalgası, Türkiye'de göçmen sorununu yeniden gündeme getirdi. Konu ilişkin yapılan haberlerde, halk üzerinde ciddi etkiler yaratarak, mültecilere karşı düşmanlık aşılamaya başladı. Son olarak Ankara'da mültecilerin karıştığı kavga olayı ve Antalya'da Afgan olduğu iddia edilen iki kişinin Taliban bayrağını göndere çekmesine ilişkin görüntüler, tepkilere neden oldu.

Afgan mültecilerin hedef gösterilmesine ilişkin görüşünü aldığımız İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi'nden Mehmet Aker, “Çıkan olayların mültecilikle alakası olmadığını, herhangi bir insanın işlediği bir suç ya da karıştığı bir olayın bir halka mal edilmesini doğru değildir” dedi. Mülteci sorunu ile ilgili iktidarın politikasının yanlış olduğunu savunan Aker, ” Bu insanlar savaştan kaçarak, sığınma talebi ile ülkeye geliyor. Bu insanları ötekileştirmek, nefret söylemleriyle haber yapmak insanlık suçudur. Bu haberler domino etkisi yaratır. Bu dilden uzak durmak gerek” dedi.

'NASIL TEYİT EDİLİYOR?'

İzmir'de uzun yıllardır mülteci çalışması yürüten Medya ve Göç Derneği Genel Kordinatörü Dilan Taşdemir ise, medyanın ürettiği bu nefret söylemine ilişkin, “Medyanın bu görüntülere nasıl eriştiğini, görüntülerin kaynağının ne olduğunu araştırmadan önümüze sunuyor. Bu da bir teyit sıkıntısı olduğunu gösteriyor. Bu teyitsiz haberler bizi nefret söylemine, ırkçılığa ve nefret cinayetlerine götürüyor” diye konuştu. Medya ve Göç Derneği olarak uzun zamandır medyanın yarattığı çatışma ortamı ile ilgili uyarılar yaptıklarının altını çizen Taşdemir, “Bu zamana kadar medyaya kullandığı nefret söylemleriyle ilgili, 'Söylemlerinize dikkat edin çünkü yarattığınız çatışma ortamı yarattığınız nefret ortamı bir noktada kitlesel çatışmalar getirecek ve bu çatışmaların altından kalkamayız' diye çağrılarda bulunduk. Bugün daha fazla reyting için yapılanlar, yüzlerce, yarın binlerce insanın birbirini öldüresiye çatıştığı bir ortam yaratacaktır. Bunda tabi medyanın payı çok büyük. Siyasiler de dahil kolektif sorumluluğu olan herkesin payı çok büyük” ifadelerini kullandı.

'SUÇ BİLE UNUTULUYOR'

Özellikle nefret söylemi üreten medyanın kolektif kitlesel sorumluluğunu unuttuğunu vurgulayan Taşdemir, şöyle devam etti: “Biz yıllardır medya ile çalıştığımız için bu nefretin nasıl ince ince işlendiğini, ufacık bir hırsızlık olayında 'Afgan hırsız, Iraklı hırsız' gibi ifadelerle suçun bireyselliği ilkesinden bihaber şekilde, suçu yapan kişinin sadece ırkına odaklanarak, suçu bile gözardı ederek, sorumluluğunu unutan medya bizi bugün şu duruma getirdi.”

Antalya Valiliği: Bayrağı asanlar Türk

Antalya Valiliği, Alanya'da bir plaja Afganistan bayrağı çekildiğine dair sosyal medyada gündem olan görüntüler üzerine açıklama yaptı. Açıklamada, “Görüntülerden ilki 2018 yılına ait olup, görüntüdeki şahıs Türkiye vatandaşıdır ve emniyetteki işlemleri devam etmektedir” denildi. Açıklamada, şöyle devam etti: “İkinci görüntüdekiler ise görüntünün çekildiği yerin personeli olup oradaki birden fazla ülkenin bayrağının bulunduğu direklerden sadece birinin gösterildiği anlaşılmakla birlikte ilgili şahıslar emniyet müdürlüğümüzce tespit edilerek konu başsavcılığımıza intikal ettirilmiştir” denildi.