İzmir'in Güzelbahçe ilçesine bağlı Çamlı Mahallesi'nde Taş Kule Evleri, Başak Evler, Yeni Dört Mevsim ve Gönen Sitesi'ne 320 metre uzaklıkta bulunan, özel bir şirkete ait moloz döküm sahası vatandaşların tepkisine neden olmuştu. Moloz döküm sahasına, İzmir'de 30 Ekim günü meydana gelen yıkıcı deprem sonrasında hasar gören ve yıkılan binaların molozları da dökülünce vatandaşların tepkisi adeta isyana dönüşmüştü. Tesisin sağlıklarını tehdit ettiğini ifade eden site sakinleri, bölgenin adeta bir moloz dağı haline geldiğini dile getirmişti. Gazetemizin konuyu gündeme getirmesi sonrası bölgeye moloz dökümü durduruldu. Ancak bu zamana kadar dökülen asbestli molozların bölgeden kaldırılmaması, akıllara asbest yüklü Nae Sao Paulo isimli geminin getirileceği Aliağa ilçesini getirdi. Halk sağlığı uzmanı, Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Tuğrul Şahbaz, asbestli gemiye tepki gösteren sivil kurum, kuruluş temsilcilerine ve kanat önderlerine Güzelbahçe'deki asbestli alan için çağrıda bulundu.

 

'EKOSİSTEME ZARAR VERİYOR'
Beş yıldır bölge için mücadele ettiklerini ifade eden Şahbaz, “1 Nisan 2022 tarihinden beri artık yeni atık gelmiyor. Ancak bölgede asbestli ve silisyumlu atık tozların etrafa serbestçe yayılması sorunu devam ediyor. Asbest yüklü Nae Sao Paulo adlı geminin İzmir'de sökülmesi tehlikesine karşı İzmir Tabip Odası, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve İzmir Barosu ortak basın açıklaması yapmıştı. Biz hem bu temsilcileri hem de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i tıpkı Aliağa'daki sorun gibi, moloz dökümü sahası için duyarlı olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

'YEŞİL ALAN İSTİYORUZ'
Şahbaz, şöyle devam etti: “Tesis, devasa atık stok alanı, yeraltı sularına karışarak zarar veren, zaman zaman artan rüzgarla birlikte çevrede yaşayanlar için toz kirliliği yaratan, şiddetli bir yağmurda biriken toprağın kaymasına neden olan, ekosistemi bozan, çevresindeki canlı yaşamına zarar veren bir işletmeye dönüştü. Biz o bölgenin yeşil alan olmasını istiyoruz.”

Bölge sakinlerinden Duran Çelik de, “Asbest içeren atıkların atıldığını duyduk. Firmanın sahibi buraya döktüğü atık sayesinde para kazanacak, bizim de çocuğumuz, torunumuz hastalanacak. Bir an önce moloz sahasının buradan uzaklaştırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.