İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentte sağlıklı gıda üretimini teşvik etmek, ürün kalitesini ve verimini artırmak amacıyla üreticiye destekleme çalışmalarını sürdürüyor. Karaburun ve Foça'daki zeytin üreticilerinin ağaçlarını zeytin sineğinden korumak için besi tuzağı şişesi asan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de narenciye üreticilerinin başına bela olan 'Akdeniz meyve sineği sorununu çözmek için kolları sıvadı.

Narenciye üretiminin yoğun olduğu Seferihisar'ın Sığacık Mahallesi pilot bölge seçildi. Sığacık'taki binlerce ağacı, kimyasal madde kullanmadan bu zararlıya karşı korumak için 81 üreticiye 3 bin 732 adet 'feromon tuzağı' dağıtıldı. Kimyasal ilaç kalıntılarından arınmış, temiz ve güvenilir gıda üretimini sağlamak ve üreticinin gelirini arttırmak amacıyla çalıştıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ertuğrul Tugay, her zaman üreticinin yanında olduklarını söyleyerek uygulamanın yaygınlaştırılacağını ifade etti.

Doğru zamanda doğru uygulamanın yapılması için bilgi veren ve üreticiye destek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür eden mandalina üreticileri Zehra Özinan ile Sabriye Evran, "Sinekten korunmak için mandalinalara ilaç veriyorduk. Bu doğal bir yöntem. Kaliteyi ve verimi arttıracağını düşünüyorum. İzmir Büyükşehir Belediyemizin desteği ile sineklerden kurtulacağız" diye konuştu.

Sinekler meyveyi nasıl etkiliyor?

Turunçgil üreticilerinin karşılarına çıkan en büyük zorluklardan biri Akdeniz meyve sineği. Dişi Akdeniz meyve sinekleri meyvelerin kabukları altına yumurtalarını bırakıyor ve bu yumurtalar birkaç gün içinde açılıyor. Larva, daha sonra meyve içinde beslenmeye başlıyor ve en son larva gelişim dönemine ulaştığında meyveden dışarı çıkıyor. Larva geliştikçe, meyve çürümeye başlayıp, sonunda ağaçtan düşüyor. Yumurtlama gerçekleştikten sonra meyvelerin pazar değeri düşüyor. Akdeniz meyve sineğinin meyve bahçelerinde yaptığı bu verim kaybına ek olarak, bu zararlı aynı zamanda ihracatçılar için de büyük bir tehdit. Zarara uğramış ürünler gümrüklerden geri çevriliyor, dolayısıyla büyük bir parasal kayıp da yaşanıyor.