İçişleri Bakanlığı 81 ile 'kısıtlama' genelgesi gönderdi. Buna göre marketlerde vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek. "Market Tedbirleri" konulu genelgede yeni tedbirler kararının "sokağa çıkma kısıtlaması sırasında marketlerde oluşabilecek yoğunlukların önüne geçmek amacıyla ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sektör temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonucunda alındığı" belirtildi. Genelgenin, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (İESOB), Esnaf Sanatkarlar Genel Müdürlüğü ile yaptığı çalışmaların sonucunda yayımlandığına dikkat çeken İEOSB Başkanı Zekeriya Mutlu, bu şekilde bu mağazaların yasaklı günlerde kapatmak zorunda kalan esnaf sanatkarlara karşı haksız rekabete girmesinin de önüne geçildiğini vurguladı.

Sosyal adalet

Genelgenin sosyal adalete katkı sağlayacağına dikkat çeken Mutlu, “Vaka ve kayıp sayısının artması bizi de endişelendiriyor. Bu nedenle önlemlere büyük özveri ile uyuyor, işimizi kaybetme pahasına toplum sağlığı için üzerimize düşen ödevleri yerine getirmeye devam ediyoruz. Ancak alınan tedbirlerin adaletli uygulanması da sosyal huzurun ve barışın sağlanması açısından önemlidir.  Eğer ortada toplum sağlığını tehdit eden bir sorun varsa, sorunu gidermek için alınan önlemler ve önlemlerin getirdiği yükler de toplum katmanlarına eşit şekilde paylaştırılmalı “dedi. Bu noktada sıkıntı yaşandığını hatırlatan Mutlu, “Yasaklı günlerde üyelerimiz faaliyet gösteremezken, büyük marketlerde ve şubelerinde temel ihtiyaç dışı ürünlerin satışı sosyal adaleti zedeliyordu. İESOB, bu konuda yaşanan sıkıntıları her platformda dile getirdi ve Ankara’da temaslarda bulundu. Hükumetimizin yaptığımız çalışmalara ve taleplerimize duyarsız kalmaması, ayrıca  gereken önlemleri kısa sürede hayata geçirmesi de sevindirici oldu” diye konuştu.

Genelge neler getiriyor?

Tam kapanma döneminde vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçlarını karşılamak için bakkal, market, fırın, kasap, manav, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösteriyor. Diğer meslek kolları iş yerlerini zorunlu kapatırken, sadece pazar günü kapatan zincir ve süper marketlerin reyonlarında, raflarında ayakkabı, züccaciye, dekorasyon, kırtasiye ürünleri gibi ihtiyaç dışı ürünler de satılabiliyor, bu işle meşgul olan ancak işyerini açamayan esnaf sanatkarlar mağdur durumda kalıyordu. Genelgeye göre, 7 Mayıs Cuma gününden itibaren marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri (parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç) satılabilecek. Daha önce getirilen alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanı sıra marketlerde elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, zücaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

'İnternet satışlarına da sınırlama getirilsin'

Ekonomik darboğaz nedeniyle Türkiye’nin her tarafından esnaf intiharlarına ilişkin haberler geldiğine dikkat çeken CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın ise, “Ancak her bir zincir marketin internet sitesi var ve satışlarına buralardan devam edecekler, ekonomik kriz nedeniyle esnaf intiharlarının önüne geçilmesi için internet üzerinden satışlara ilişkin de acil olarak önlem alınması gerekiyor” dedi.