Fuara sayılı günler kala, Kültürpark revizyon planı üzerinden başlayan tartışmalar yeniden alevlendi. Kültürpark Platformu, "İzmir'de yaptığı ve yapacağı projelerle kent suçu işleyen bir sermayenin Fuar'ı sahiplenmesini halk olarak sindiremiyoruz" dedi.


Haber / Umut KARAKOYUN

İzmir Enternasyonel Fuarı, 18 Ağustos'ta kapılarını 86. kez halka açacak. Fuara sayılı günler kala, Kültürpark revizyon planı üzerinden başlayan tartışmalar yeniden alevlendi. Kültürpark Platformu, düzenlediği basın toplantısıyla, rahatsızlık duyduğu konuları kamuoyuyla paylaşırken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na da çağrıda bulundu. Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer; “İZFAŞ hakkında görüşümüzü ve İZFAŞ’ın Kültürparktan çıkartılıp yerine şeffaf, özerk ve katılımcı bir yönetim kurulmasını talep ettiğimizi kamuoyu ile paylaşmıştık. Ancak geldiğimiz süreçte bu talebimiz Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılık bulmadı. Belediye bünyesinde kurulduğu söylenen Kültürpark Müdürlüğü ile halk kandırılmaya çalışıldı. Üstüne üstlük geçen yıldan bu yıla belediyenin yapmış olduğu son iki yıldır ciddi bir sponsor atağı ile şeffaf, katılımcı ve özerk bir yapının aksine büyük sermaye gruplarının daha çok söz sahibi olduğu bir hale bürünmüştür” dedi.

KENT SUÇU İŞLENİYOR

Kültürpark’a sponsor olan Folkart'ı isim vermeden eleştiren Özlem Şenyol Kocaer, kent suçu işleyen sermayenin sahiplenildiğini savunarak; “Kültürpark’ın hemen yanında yapılmak istenen gökdelen projesi ile sermayenin arka bahçesi olmasını kabul etmediğimiz gibi, 86 yıldır halka mal olmuş bu kadar önemli bir değer olan fuarın, İzmir'de yaptığı ve yapacağı projelerle kent suçu işleyen bir sermayenin sahiplenmesini bizler halk olarak sindiremiyoruz” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kültürpark revizyon projesi ile alanın daha fazla betona teslim edilmek istendiğini ileri süren Kocaer, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Fuar organizasyonu boyunca elde edilen bütçe ve bu bütçenin nasıl dağıtıldığı? Neden hala sponsorluklara ihtiyaç duyulduğu? Bu sponsorluklar varken neden hala girişlerin halka paralı oldu? Bu soruları başta Aziz Kocaoğlu’na soruyoruz.”

BU YOLDAN GERİ DÖN

Başkan Kocaoğlu'na bazı sorular yönelten Başkan Şenyol, fuar programını da eleştirdi. Dolu dolu gösterilen programın arka planında, Kültürpark'ın 10 günlüğüne bir inşaat firması olan sermayeye meşruluk zemini kazandırmaya katkı sağlandığını ve firmaya teslim edildiğini gördüklerini ifade eden Şenyol, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Tüm bu sürecin hesabını başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğluna soruyoruz ve kirli ellerin Kültürpark’ın üzerinden çekilmesini istiyoruz. Kültürpark'ın sermayenin arka bahçesi olmasına edilgen bir tavırla, şarkı söyleyerek, şiir okuyarak, yazarak, çizerek hayır diyoruz ve Aziz Kocaoğlu'nu bu yoldan geri dönmeye, İzmirlileri de Kültürpark’ta yarattığımız bu ruhu birlikte inşa etmeye çağırıyoruz.” Kültürpark Platformu, fuar boyunca çeşitli etkinliklerle tepkisini kamuoyuyla paylaşacak.