Haber/  Gökçe ADAR

İçişleri Bakanlığı, korona virüs tedbirleri kapsamında valiliklere ek genelge göndererek semt pazarlarında giyim, oyuncak, süs eşyası, çanta gibi eşyaların satışına izin verilmeyeceği açıklanmıştı. Bunun üzerine sosyete pazarları geçici süreliğine kapatılmıştı. Sebze ve meyve satılan pazar tezgahları arasında ise en az 3 metre mesafe bulunması şartı getirilmişti. İzmir Pazarcılar Esnafı Odası Başkanı Hamdin Erişen, bu açıklama sonrası kentteki pazar yerlerinde yeni düzenlemeler olduğunu ifade ederek, bu kapsamda pazarlarda kuruyemiş satışının da yasaklanacağını duyurdu.

Pazarcılar sıkıntıda

Erişen, "Ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Her sektör temsilcisi gibi bizler de bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Kentteki pazar yerlerine ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ile bir toplantı yaptık. Bu toplantı sonrasında toplantımıza katılan gıda mühendislerinin talepleri doğrultusunda pazar yerlerinde satılan kuruyemişlerin kaldırılmasına karar verdik. Kıyafetler sonrasında tezgahlardan kuruyemişler de kaldırılacak" dedi. Erişen, Bostanlı, Bornova, Gaziemir, Buca'daki sosyete pazarlarının tamamen kapandığını diğer ilçelerdeki gıda pazarlarında yer alan tekstil bölümünde ise tezgah açılmadığını hatırlattı. Sosyete pazarcılarının tezgah açamadıkları için ekonomik sıkıntı yaşadığını da ifade eden Erişen, odaya kayıtlı 2 bin 500, Ziraat Odası'na kayıtlı ancak pazar tezgahı açan 2 bine yakın esnaf olduğunu da ekledi.

Destek verilmeli

Korona virüsünün gıda üzerinden bulaşmadığını hatırlatan Erişen, pazarcıların esnafa yönelik açıklanan destek paketlerinden yararlanması gerektiğini söyledi. Erişen, şöyle konuştu: “Türkiye'nin genelinde bir kriz hakim şu an. Ancak korona virüsünün gıda yoluyla bulaşmaması nedeniyle gıda sektöründe bu kriz biraz daha az ama virüs sebze meyve dolayısıyla bulaşsaydı pazarcı büyük darbe yerdi. Sebze meyveciler bu durumu hafif atlatırken, pazarların tekstil kısmında ürünlerini satan pazarcılarda ise durum biraz daha ağır. Esnaf, mutlaka açıklanan destek paketlerinden yararlanmalı. Çünkü, bu pazarlar kapatıldı ama ne zaman açılacağı belli değil.”

Erişen, semt pazarlarındaki hijyen koşullarının da artırıldığını ifade ederek, pazarcılara maske, eldiven, kolonya ve dezenfektan dağıtıldığını da ekledi.