Ülke genelinde asgari ücreti bulan ortalama konut kira bedelleri kiracının belini bükerken yatırımcılar ise aldıkları konutun maliyetini en hızlı şekilde çıkarmanın derdinde. Tek odalı 50 metrekarelik bir evin bile 1 milyon liradan başladığı büyükşehirlerde, yatırımcılar evin bu değerini ortalaya 20 yılda geri kazanmak için kiraları yüksek tutuyor. Kiraların yüksek olmasının nedeni, evlerin çok pahalanması. Bunun da ardında yurt dışından dövizle ithal edilen inşaat malzemelerindeki maliyet artışı yatıyor. Sektör temsilcileri ve müteahhitler, inşaat maliyetleri düşmeden ev fiyatlarının ve dolayısıyla kiraların da düşmeyeceğini vurguluyor. 

YENİ YOLLAR ARANACAK
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kira fiyatlarına yönelik olarak “2023 yılının Temmuz ayına kadar kiralara en fazla yüzde 25 zam yapılacak” söylemi ise kiracıları sevindirirken mal sahiplerini de kızdırdı. TÜİK'in açıkladığı mayıs ayı kira artış oranının bile yüzde 40 olduğunu, Haziran verisinin ise yüzde 45'i bulmasının beklendiği bir ortamda kira artışının yüzde 25'e sabitlemenin mal sahiplerine başka yollar aramaya iteceği iddia edildi. 

'YA ÇIK, YA ELDEN VER'
İzmir Emlak Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, bu uygulama ile konut alan vatandaşın tasarruf etme hakkının engellendiğini kaydetti. Akgün, TÜİK'in açıkladığı rakamın bile tartışmalı hale geldiği bir dönemde yüzde 25'lik bir kısıtlama yapılmasının mülk sahiplerini yeni arayışlara iteceğini vurguladı. Akgün, “Örneğin yüzde 25'lik artışı beğenmeyen ev sahibi kiracısına 'aradaki farkı elden vereceksin' diyecek. Eğer kiracı bunu kabil etmezse 'çocuğum geliyor evde o oturacak, çık' diyebileceği gibi evini başkasına satmış gibi gösterip yine kiracıyı tahliye edebilecek. Aslında bu da yeni dava süreçlerini veya bu oranın sonraki seneye devam edebileceği endişesiyle kiraların çok daha artmasına neden olacaktır” dedi.

'DAVALAR ARTACAK'
Mülk sahiplerinin gelişmeleri endişeyle takip ettiğini ve kendisini de arayarak bilgi almaya çalıştıklarını aktaran Akgün, “Konuşmamız sırasında mülk sahibi bana 'o zaman ben de açıktan, elden para talep ederim' diyerek şimdiden çözümlerin üretilmeye başlandığını görüyoruz. Gayrimenkul davalarının 5'te 3'lük kısmını kiracı-ev sahibi davaları oluşturuyor. Söz konusu yüzde 25'lik kısıtlama, bu davaların çok daha artmasına yol açacaktır. Artık kiracı ile mülk sahibi artık birbirine çok mutlu bir şekilde bakamayacak” diye konuştu. 



'YENİ KİRACIYA YÜKSEKTEN VERECEK'
Mesut Güleroğlu (İzmir Emlakçılar Odası Başkanı): Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı kira zam oranını yüzde 39 civarında açıkladı. Fakat hükümet 'Artık TÜİK bu rakamı kaç açıklarsa açıklasın sen kiracına yüzde 25'ten fazla zam yapamazsın' diyor. Yasa henüz çıkmadığı için detaylarını, nasıl uygulanacağını ve hangi tarihte bu uygulamanın başlayacağını bilmiyoruz. Ama böyle bir uygulama var diye kiraların düşeceğini hiç sanmıyorum. Vatandaşlar artık yüzde 25'den fazla artış yapamayacağı için yeni kiracılara çok daha yüksekten evlerini kiralamaya başlayabilirler. O nedenle bu uygulamanın da bir çözüm olacağını sanmıyorum. Ev sahipleri açısından bakarsak, onlar da enflasyona karşı yenilmiş oluyor.