KESK, Hükümet ile Memur-Sen arasında süren TİS görüşmelerine tepkisini dile getirmek için eylemdeydi. Kamu çalışanları, memur maaşlarının iyileştirilmesini, OHAL ve KHK'ların da kaldırılmasını istedi


Haber / Umut KARAKOYUN

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu, yetkili sendika Memur-Sen ile AKP Hükümeti arasında süren Toplu Sözleşme görüşmelerini (TİS) protesto etti. Basmane Tren Garı'nda TİS masası kurarak taleplerini açıklayan KESK, OHAL ve KHK'ların kaldırılmasını da istedi. Eylemde 'Satış değil toplu sözleşme', 'Devlet güdümlü sendikaya hayır' sloganları atıldı. 2 milyon kamu emekçisini ilgilendiren TİS görüşmelerinde hak kayıplarının yaşanacağı ileri sürüldü. Kamu çalışanlarının maaşlarının iyileştirilmesi de istenirken, özelleştirilmelerin durdurulması ve taşeron sistemin kaldırılması talepler arasında yer aldı. Birleşik Taşımacılık Çalışanları (BTS) Sendikası Şube Sekreteri Mehdi Seyhan, hazırlanan basın metnini okudu. Kamu emekçilerinin sadece özlük haklarında değil, mali ve sosyal haklarında da kayıplar yaşamaya devam ettiğini savunan Mehdi Seyhan, kamu emekçileri için asgari temel ücret belirlenmesini taleplerinde ısrarcı olduklarını söyledi. Seyhan; "Yıllardır sürdürdüğümüz mücadelenin temel talebi olan, herkese güvenceli ve gelecek talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu nedenle, özelleştirmeler durdurulsun. Sözleşmeli, taşeron, esnek ve kuralsız çalışma yasaklansın. Çalışanları bölen, iş ve ücret güvencesini tehdit eden her türlü istihdam biçimi kaldırılsın. Esnek, kuralsız, performansa göre çalışmaya son verilsin" dedi.

KOMİSYON KURULSUN

Asgari Geçim Standardı Tespit Komisyonu oluşturulmasını talep eden KESK, komisyonda 4 kişilik bir aile için, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç asgari bir temel ücret belirlenmesini istediklerini fakat bu taleplerinin sonuçsuz kaldığını açıkladı. Mehdi Seyhan, kamu emekçilerinin yıllardır çözülmeyen temel sorunlarından birinin ise artan oranlı gelir vergisi diliminin olduğunu vurguladı. Bu haksızlığın giderilmesi için Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik yapılmasını isteyen Seyhan, şunları söyledi: "Kamu emekçisinin maaşı içerisinde asgari ücret tutarı istisna edilerek, kalan tutardan her ay için sadece en düşük gelir vergisi oranının uygulanmasını, artan vergi dilimi oranı uygulamasından vazgeçilmesini talep ediyoruz. Kamu emekçileri emekli olduklarında, ellerine geçen tutar çalışırken aldıkları tutardan neredeyse yarısına kadar inmekte. Çünkü kamu emekçilerinin ek ödemeleri, emekliliğe yansıtılmamakta. Yıllarca kamuya hizmet veren emekliler adeta sefalete itilmekte.” Ek ödemeleri düzenleyen 666 Sayılı KHK ile yaratılan ücret adaletsizliği ve mağduriyetlerin giderilerek, aynı unvanda farklı kamu kurumlarında çalışan tüm kamu emekçilerine eşit ücret edilmesini isteyen KESK üyeleri, ek gösterge adaletsizliğinin ise sona ermesi talep edildi. Açıklamanın ardından TİS masası kurularak, görüşmeler hakkında bilgilendirmeler yapıldı.