Termik santral yapılınca Edremit Körfezi'nin içme sularını, tarım alanlarını, tatil köylerini, plajları, restoranların masalarını kül örtecek.

ENGİNYılllardır maden ocaklarının tehdidi altında olan Kazdağları'nda şimdi de termik santral tehditi baş gösterdi. Çanakkale'nin Biga ve Çan ilçelerinde termik santral açılmasının ardından şimdi de Yenice ilçesinde bir termik santral açılması planlanıyor. Kazdağlarının kuzey yamacında yer alan bölgede kurulmak istenen Yenice Çırpıcı Termik Santrali projesi, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu aldı.

Projeye ilişkin değerlendirmede bulunan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, bakanlıklara sunulan resmi belgelere göre kurulacak termik santralin yılda 3,5 milyon kömür tüketeceğini ve proje kapsamında 90 futbol sahası büyüklüğünde bir alanın 465 bin ton külün depolanması için kullanılacağını aktardı.
Biga Yarımadası'nda 12 termik santral kurulmak istendiğini aktaran Doğan, daha önce bu yatırımlara ilişkin itirazlarını dile getirdiklerini ancak bunların dikkate alınmadığını belirtti.
Doğan, inşa edilecek Yenice termik santralinin Edremit, Gönen ve Bandırma'nın içme sularını sağlayan baraj koruma alanına çok yakın olduğunu ve ayrıca bölgedeki tarım arazilerini olumsuz etkileyeceğini belirtti.

KÖYLÜLER TEDİRGİN


Projenin inşa edildiği alanın 1 ile 3 km yakınlarında çok sayıda köy olduğunu belirten Doğan, "Proje kuşuçuşu mesafesiyle Edremit Körfezi’ne 20 km uzaklıkta. Bu santralden yayılacak küller rüzgarın etkisiyle körfeze kadar ulaşabilecek. Kazdağları ve Edremit Körfezi ciddi şekilde etkilenecek" dİye konuştu.