Sosyal medyada paylaşılan bir kamyon dolusu golden retriever cinsi köpeğin fotoğrafı akıllara “Bu köpekler çalıntı mı?” sorusunu getirdi. Hayvan hakları savunucuları olayın aydınlatılması için harekete geçti.

Golden retriever'lar Türkiye'de en çok üretilen ve satışı yapılan köpek cinslerinden biri. Pet shoplar, üretim çiftlikleri dışında merdivenaltı olarak da çok kötü koşullarda üretilen golden retriever'ların çoğu bir heves uğruna alındıktan sonra sokağa veya barınaklara terk ediliyor. Bu durum hem hayvan hakları savunucuları hem de yetkili mercilerce bilinirken, geçtiğimiz gün Denizli'de yaşanan bir olay kafalarda soru işaretleri yarattı.
O. K. adlı üretici olarak bilinen bir vatandaşın sosyal medyada bir kamyon dolusu golden cinsi köpeğin resmini paylaşarak “Transferimiz şehrimize hayırlı olsun” mesajı yazması, hayvan hakları savunucularını harekete geçirdi. Yapılan titiz incelemeler sonrası hayvanların Ankara'dan Denizli'ye getirildiğini ortaya çıkaran Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) ekibi Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı birimlere şikayette bulunarak, köpeklerin çalıntı olup olmadığı yönündeki endişelerin giderilmesi için konunun araştırılmasını ve hayvanların yaşam koşullarının denetlenmesini istedi.


HAYTAP'TAN SUÇ DUYURUSU


Ankara ve Denizli Cumhuriyet Savcılıklarına da suç duyurusunda bulunduklarını kaydeden HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, “Denizli Orman ve Su İşleri Müdürlüğü yetkilileri köpeklerin karneleri olduğunu ve bırakılan yerin de bakım şartlarının iyi olduğunu belirtse de bu köpeklerin çalıntı olma ve üretilmek amacıyla Denizli'ye getirilmiş olabileceği ihtimali yüksektir. 17 köpeğin tek kişiye sahiplendirilmiş olması ve 17'sinin de karnesinin aynı veteriner tarafından verilmesi şüphelerimizi artırıyor. Bizler bu köpeklerin yeddiemin olarak alınmasını ve üretilme ihtimaline karşın hepsinin kısırlaştırılmasını talep ediyoruz. Ayrıca köpekler kamyonla tıkış tıkış getirildikleri için de ceza kesilmesi gerekmekte. Konunun daha derinlemesine araştırılmasını. Köpekleri getiren, sahiplendiren, sahiplendiği söylenen kişilerin, aynı kişiye karne çıkaran veteriner kliğinin denetlenmesi gerekmekte. Ayrıca şüphe ve endişelerin giderilmesi bakımından köpeği çalınan kişilerin de savcılık yerine, yetkililerle birlikte köpeklerin bulunduğu bahçeye yönlendirilmesinin sağlanmasını istiyoruz.” dedi. Önder, konuyu Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş'a da ilettiklerini ve genel müdürün olayla yakından ilgilenmesinin kendilerini çok sevindirdiğini, ayrıca Ankara Orman ve Su İşleri Müdürlüğü de konuyla ilgilendiğini bildirdi.