Haber / Gökçe ADAR

Danıştay 8. Daire, zeytinlik alanlarda maden faaliyeti yürütülebilmesine olanak sağlayan Maden Yönetmeliği hükmünün yürütmesini durdurdu. T24’ün haberine göre, zeytinlik alanlarının maden faaliyetlerine kullanılması hukuka aykırı bulundu. Haberin yayımlanmasının ardından, sosyal medya hesaplarından paylaşımda bulunan çevre gönüllüleri, zeytinlikler için doğru kararın verildiğini söyledi. Sosyal medyasından paylaşımda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, “Çok mutluyuz… Danıştay, zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasıyla ilgili yürütmeyi hukuka aykırı bularak durdurdu. Konuyu takip etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘YAZIM AŞAMASINDA’

Yönetmeliğin çıkarıldığı ilk andan itibaren itirazlarını dile getiren ve davacılardan olan Avukat Şehrazat Mercan, kararın yazım aşamasında olduğunu ifade ederek, Danıştay’ın en yakın zamanda kararı resmileştirmesi gerektiğini söyledi. Mercan, “Karar yazım aşamasında. Dolayısıyla henüz net bir durum yok. Elimize gelen bir yazı da yok. Yazıyı dört gözle bekliyoruz. Umuyoruz, Danıştay olması gereken sonucu en kısa zamanda resmileştirir” diye konuştu.

‘BENZERİ ÇIKARILABİLİR’

Kararın sevindirici olduğunu söyleyen EGEÇEP (Ege Çevre ve Kültür Platformu) Yürütme Kurulu Üyesi Erhan İçöz, yönetmeliğin iptalinin ardından benzer bir yasanın çıkarılabileceğine dikkat çekti. İçöz, “Çok güzel, harika bir haber. Zaten bu yönetmeliğin çıkarılmaması gerekiyordu. Zeytinlikler hiçbir şekilde feda edilmemesi gerekiyordu. Bu yönetmeliğin iptal olacak olması ne yazık ki yeterli değil. Çünkü, kapıdan kovup bacadan girme hesabı bu iptalin arkasından başka bir şeyin gelebileceğini tahmin ediyorum. İktidarın, arkadan dolanarak bu yönetmeliğe benzer bir yasayı çıkaracağını düşünüyorum. Biz de EGEÇEP olarak başından beri bu yönetmeliğe ve zeytinliklerin katliamına karşı çıktık, çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Resmi Gazete’de 1 Mart 2022’de yayımlanan düzenleme ile Maden Yönetmeliği’nde kritik bir değişiklik yapıldı. Madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda zeytin sahası üzerinde maden tesisi açılmasına olanak tanıyan yönetmelik hükmü büyük tepki çekmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yönetmeliğin, sonrasında rehabilite edilip eski haline getirilmesi şartını da içerdiğine dikkat çekmişti ancak tepkiler dinmemişti. Düzenlemenin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay’da çok sayıda dava açılmıştı.