Karaburun'da yapılmak istenen balık çiftlikleri ile ilgili Ankara'da ilk toplantı yapıldı. Karaburun heyeti toplantıda çiftliklere neden itiraz ettiklerini açıkladı.

Haber / Umut KARAKOYUN

İzmir Karaburun'da balık çiftliği savaşı sürerken, Ankara'da kritik bir toplantı gerçekleştirildi. Agromey Balıkçılık, ilçede kurulu olan balık çiftliğini başka bir alana taşıyarak kapasitesini de artırmak için gerekli girişimlerde bulundu. Firmanın talebine karşı çıkan Karaburun, geçtiğimiz Salı günü Ankara'da yapılan İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısına çıkarma yaptı. Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, beraberindeki heyetle birlikte, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda yapılan ve ÇED kararının değerlendirileceği toplantıda itirazlarını açıkladı. Toplantıya, CHP İzmir milletvekilleri Özcan Purçu, Musa Çam, Ali Yiğit, Tacettin Bayır da katıldı. Daha sonra açıklama yapan Çakır; “Görüşmeler olumlu geçti. Yatırımlara karşı olmadığımızı ancak doğaya ve çevreye sahip çıkılması gerektiği yönünde görüşlerimizi aktardık” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile de görüştüklerini ve bakana da endişelerini ilettiklerini anlatan Ahmet Çakır; “Özhaseki konuyu inceleyeceğini ve daha sonra değerlendireceğini söyledi. Kullandığı ifadeler bizim açımızdan olumlu ifadelerdi” dedi.

karaburun-cakirKARARI BEKLEYECEKLER

Ankara'daki 1.5 saatlik toplantıda, çiftliğe dair itirazların yer aldığı ve vatandaşlar tarafından imzalanan 3 bin dilekçe de kurula sunuldu. Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile çevreciler, İDK toplantısından çıkacak kararı bekleyecek. Buradan ÇED olumlu görüşü çıkarsa, hukuki mücadele başlatılacak. Çakır; “Ben olumlu bir toplantı olduğunu düşünüyorum. Umuyorum beklentilerimiz gerçekleşir” derken, toplantıya katılan CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit ise balık çiftliğine karşı olmadıklarını ancak yer seçimi tercihinin yanlış olduğunu kaydetti. İstihdamdan yana olduklarını da dile getiren Yiğit; “Üretim elbette olmalı ancak bunu doğaya zarar vererek yapmamaları gerekiyor. Ben yanlış bir şey yapılacağını düşünmüyorum” dedi.