Tüketici Koruma Derneği İzmir Şubesi (TÜKODER) tarafından yapılan açıklamada, 2018 yılında vatandaşların en çok yüksek elektrik, doğalgaz ve su faturaları sebebiyle mağduriyet yaşadıklarını düşünerek şikayette bulundukları belirtildi. TÜKODER İzmir Şubesi Başkanı Cevdet Uçan, 2018 yılında İzmir İl ve ilçe hakem heyetlerine çeşitli konularda toplam 36 bin 210 başvuru yapıldığını belirtti.

Tüketiciyi Koruma Derneği İzmir Şubesi, tüketicilerin 2018 yılında en fazla şikayette bulunduğu konularla ilgili ilgili bilgi verdi. İzmir İl ve ilçe tüketici hakem heyetlerine 2018 yılında toplam 36 bin 210 şikayet olduğu belirtildi. En fazla şikayetin ise 3 bin 949 başvuru ile Karabağlar ilçesinden yapıldığı kaydedildi.

İzmirlilerin, 2018 yılında en çok mağduriyet yaşadığı alan ise çeşitli vergiler ve zamlar sebebiyle yüksek miktarlara ulaşan elektrik, doğalgaz ve su faturaları oldu. Banka mevduatlarıyla ilgili şikayetlerin de yüksek olduğunu dile getiren Şube Başkanı Cevdet Uçan, "Dolandırıcılar internet bankacılığı başta olmak üzere farklı yollarla vatandaşın hesabından belli miktarda para çekebiliyor. Banka mevduatları da mağduriyet yaşanan olayların başında geliyor. Hakem heyetlerinin her toplantısında mutlaka böyle bir dosya oluyor" dedi.

'Fatura mağdurları başta geliyor'

Akla gelen her alanda mağduriyet oluştuğunu dile getiren Uçan, "Tüketici sorunlarını yakından biliyoruz. Hem derneğimizi ziyaret edip sorunlarını anlatan tüketicilerden hem de tüketici hakem heyetlerine gelen kişilerden edindiğimiz bilgilere göre, İzmir'de en çok mağduriyet yaşanan olayların başında önemli ölçüde doğalgaz, elektrik ve su faturalarıyla ilgili yakınmalar geliyor. Bu konuda tüketiciler çok yüksek miktarlara ulaşan faturalarla karşı karşıya kaldıklarını ifade ediyorlar. Bizler de bu anlamda kendilerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Miktarı 5 bin 650 TL'ye kadar olan şikayetleri ilçe hakem heyetlerine, 8 bin 480 TL'ye kadar olan şikayetleri il hakem heyetine, 8 bin 480 TL'yi aşan şikayetleri ise tüketici mahkemelerine yönlendiriyoruz. Bu konularda tüketici mahkemeleri tarafından genellikle tüketici aleyhine ve kurumlar lehine kararlar çıkıyor. Dolayısıyla, tüketici mağdur oluyor. Tüketicinin en çok mağduriyet yaşadığı ikinci konu ise, banka mevduatlarının güvenliği ile ilgili. Banka hesapları boşaltılabiliyor" diye konuştu.

'Yazın ayakkabı mağduriyetleri gündeme geliyor'

Öte yandan yaz aylarında ise en çok mağduriyet yaşanan konunun başında ayakkabı şikayetlerinin geldiğini söyleyen TÜKODER Şube Başkanı Yardımcısı Av. Ali İhsan Arıcan, "İzmir'de bulunan birkaç firma, Çin'den ve Uzak Doğu'dan getirdikleri ürünleri satışa sunuyor ve bu ürünler kısa süre içinde bozuluyor. Her hakem heyetinde onlarca hatta yüzlerce ayakkabı sorunu yaşanıyor. Faturalar konusundaki mağduriyetlere baktığımızda, aynı zamanda açma kapama bedellerinin de vatandaşı mağdur ettiğini görüyoruz. Fatura ödenmediği zaman kesiliyor ve açma kapama bedeli alınıyor. Ödemenin gecikmesi durumunda faiz işlemesi haklıdır, ancak açma kapama bedelleri vatandaşı mağdur ediyor" dedi.