Türk Tabipleri Birliği'nin çağrısı üzerine tüm Türkiye'de doktorlar, Kovid-19'lu vaka sayılarının artması ve bu süreçte sağlık çalışanlarının durumuna dikkat çekmek için hafta boyunca siyah kurdele takmaya başladı. İzmir Tabip Odası ise bu kapsamda “#YönetemiyorsunuzTükeniyoruz” başlıklı etkinlikler planladı. İzmir Tabip Odası'nın sayfasından paylaştığı duyuruda, “Pazartesiden itibaren Kovid-19 nedenli ölümlere dikkat çekmek ve salgında yitirdiğimiz sağlık çalışanları ve vatandaşlarımızın anısına saygı için sizleri hafta boyunca siyah kurdeleli yaka kokartı takmaya davet ediyoruz” denildi. Açıklamada ayrıca, “Kovid-19 salgın sürecinin bilimsel yöntem, şeffaf veri ve ilgili tüm kesimlerin katılımı ile etkin ve koordineli bir anlayışla yönetilmesini istiyoruz. Kovid-19 salgın sürecinin bugüne kadar ki yönetiliş biçimini yetersiz ve kaygı verici buluyoruz. Ülkeyi yöneten yetkili kişi ve kurumlardan salgın tedbirleri, salgın bütçesi, salgın koordinasyonu, salgın planlaması konusunda acil, kapsayıcı ve inandırıcı program açıklamalarını bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

İvedilik çağrısı

Açıklama, şöyle devam etti: “Salgının yaygınlaştığı ve uzun süreceğinin yadsınamaz hale geldiği bir dönemde hekimler ve sağlık çalışanlarının çalışma sürelerinin 6 saate indirilmesini, dinlenme yer ve zamanlarının pandemi göz önünde bulundurularak yapılandırılmasını ve yeterli sayıda kişisel koruyucu ekipman sağlanmasını, bu hususta hiçbir aksama yaşanmamasının sağlanmasını istiyoruz. Çalışma yaşamı, ulaşım, eğitim başta olmak üzere toplu bulunma ortamlarına dair insan yaşamını önceleyen, insan emeğinin değerini koruyan yasal ve idari düzenlemelerin hak kaybı yaratmadan ve en dezavantajlı, yoksul kesimleri - emekçileri gözeterek ivedilikle yapılmasını bekliyoruz.”

Öte yandan "Yönetemiyorsunuz, Tükeniyoruz" eylemlilik haftası kapsamında İzmir Tabip Odası, yarın saat 12.30’da İzmir Tabip Odası Konferans Salonu’nda basın toplantısı yapılacağını duyurdu.

900 doktor istifa etti

Ankara Tabip Odası eski Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut, sağlık sisteminde büyük problemler olduğunu söyleyerek 900 doktorun istifa ettiğini açıkladı. Cumhuriyet’in haberine göre, sağlık sisteminin iflas ettiğini belirten Bulut, şöyle konuştu: “Ciddiyetin toplum tarafından anlaşılmamasının nedeni hükümetin yanlış politikaları. Verileri şeffaf paylaşmadıkları ve pek çok hatalı ve anlaşılmaz politik kararlar vatandaşlarda güvensizlik yaratıyor. Basın ve akademiler baskı altında. 30 bin sağlık çalışanı hastalığa yakalandı. 80’in üzerinde sağlık çalışanını kaybettik, yarısı doktor. Birkaç hastanede istifalar nedeniyle göğüs hastalıkları uzmanı kalmadı. Türkiye genelinde 900’e yakın hekim istifa etmiş durumda.”