Haber/Murat ERVİN - İzmir'in uzun yıllardır süren UNESCO Dünya Mirası listesine girmek için çabaları sonuç vermedi. Geçtiğimiz yıl UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan İzmir'in Kemeraltı bölgesi, kalıcı listeye girmek için İznik ile yarıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca iki kentten biri seçilerek UNESCO'ya bildirilecekti. Bu süreçte AKP'li Belediye Başkanı tarafından yönetilen İznik, Bakanlıkça tercih edildi. 

 

'MORAL BOZMAYACAĞIZ'
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'in elenmiş olmasından dolayı hem kendisinin hem de bu işe emek veren herkesin son derece üzgün olduğunu vurguladı. İznik Belediyesi'nin AKP'li olmasında alınan kararın ne kadar etkili olduğunu bilmediğini açıklayan Soyer, “Şu an tüm arkadaşlarım ve ben oldukça üzgünüz. Fakat bu konuda kesinlikle bir geri adımımız olmayacak seneye daha fazla çalışıp bir kez daha başvurumuzu yapacağım. Hiç kimse moralini bozmasın” dedi. 

'LOBİ YAPAMAMIŞIZ'
Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin bu kaybın İzmir'i önümüzdeki yıl için çok daha motive ve istekli hale getireceğini açıkladı. Girgin şunları söyledi: “Yaklaşık 2 yıllık bir çalışmanın sonucu, oldukça da iyi bir dosya hazırlayarak başvurumuzu yapmıştık. İzmir'deki odalar ve sivil toplum örgütleri de bu amaç etrafında birliktelik yapmıştı. Fakat İzmir'in yeteri kadar lobi yapmadığı görülüyor ki kaybettik. Bu elenmeyi bir kayıp olarak değil daha da kenetleneceğimiz bir kentimizi daha fazla tanıtacağımız bir kaçanç olarak görüyorum”      



  

'SENEYE TEKRAR'
İzmir'in kaybetmesi üzerine kentte üzüntü yaratırken İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanı Abdülaziz Ediz, oldukça yoğun bir şekilde çalışılmasına karşın İzmir'in kaybettiğini vurguladı. Bu durumun moralleri bozmasına izin vermeyeceğini sözlerine ekleyen Ediz, “Şimdiden önümüzdeki yılın başvurusuna hazırlanıyoruz. İnanıyoruz ki seneye İzmir'i UNESCO listesine dahil edeceğiz” diye konuştu. 

'YILMAYALIM, GÖSTERELİM' 
Destination İzmir Başkanı Bülent Tercan da, bu kararın İzmirlileri hayal kırıklığına uğrattığını vurgularken, “Ama bizim elimizde Bergama ve Efes gibi UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde olan iki bölgemiz var. Bu süreçte iki bölgeye odaklanıp yıl boyunca düzenlenen uluslararası ihtisas fuarlarında daha fazla tanıtmalı ve tarihe ne denli sahip çıktığımızı her yerde göstermeliyiz. Yine bu süreçte hiç bir yılgınlığa düşmeden çok daha istekli ve azimli şekilde dosyamızı bir kez daha sunmalıyız” ifadelerini kullandı.