Haber / Gökçe ADAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Türkiye genelinde Maliye Hazinesi, Elektrik Üretim A.Ş (EÜASŞ) ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) adına kayıtlı olan toplamda 243 taşınmazın özelleştirilmesine karar verildi. Bu kararlar kapsamında, İzmir’de de toplamda 14 taşınmaz özelleştirildi. Bornova Ergene Mahallesi'nde 2, Çeşme Alaçatı Mahallesi'nde 6 ve Güzelbahçe Kahramandere Mahallesi'nde 6 taşınmaz özelleştirilecek. Özelleştirilecek toplam 14 parselin büyüklüğü 283 bin 292 metrekare yapıyor. Alanın büyüklüğü, yaklaşık 40 futbol sahası büyüklüğüne denk geliyor. Ergene Mahallesi'nde, birbirine bitişik konumda yer alan toplam 2 parsel, 102 dönümü geçiyor. Bornova'daki bu alan, İzmir Şehir Hastanesi'nin çaprazında yer alıyor. Çeşme Alaçatı Mahallesi'nde özelleştirilecek parsellerden biri Piyade Koyu Plajı'na yakın mesafede yer alıyor. Çeşme'de özelleştirilecek bir diğer parselin niteliği ise 'Zeytinli Tarla' olarak geçiyor. Ayrıca Resmi Gazete kararına göre, ilçede yer alan parsellerden birinin kentin tartışma konularından olan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Çeşme'de hayata geçirmek istediği Çeşme Projesi'nin yapılacağı alanı kapsaması dikkat çekti.

'ÇEŞME’DE TALAN BAŞLADI'

Çeşme Çevre Platformu Ahmet Güler, Çeşme Projesi hakkında kesin kararın netleşmediğini ancak bu kararla, Çeşme Projesi talanının başladığını ifade etti. Güler, “Her gün yeni bir kararname ile karşı karşıya kalıyoruz. Hangi birine itiraz edeceğimizi şaşırdık. Projeyle ilgili hala bir sonuç çıkmadı. Ancak bu özelleştirme kararlarıyla, Çeşme Projesi'nin talanına başlayacaklar. Çeşme Projesi ne yazık ki başladı” diye konuştu. Güler, “Çeşme'de bulunan tüm parseller ilçenin en güzel yerlerinden, her geçen gün Çeşme yeni bir hançer ile daha karşı karşıya kalıyor” dedi. Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Eş Sözcüsü Avukat Doğu Işık, kararın Ege kıyıları için yağma olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Bu araziler, kamuya yani halka ait. Özellikle kıyılarda yer alan arazilerin kamulaştırılması halinde, halkın denizle bağlantısının daha da zorlaşacağı, buralara kurulacak lüks otel ve tesislerde sadece yüksek gelir düzeyindekilerin yararlanabileceği de açık bir gerçekliktir. Bunun diğer bir adı da kıyı yağmasıdır.”

‘KARARNAME GERİ ÇEKİLMELİ’

Kararnamenin geri çekilmesi talebinde bulunan Işık, sözlerine şöyle devam etti: “Ekolojik dengenin; madenler, çarpık sanayileşme, çarpık kentleşme, gemi söküm, endüstriyel hayvancılık ve endüstriyel tarım gibi nedenlerle iyice bozulduğu biliniyor. Yeni yeni sömürü alanlarının oluşabilmesi için gözünü doğaya dikmiş, tüm canlıların hakkı olan ‘akarsuları, ormanları, kıyıları ve deniz altındaki varlıkları nasıl daha fazla sömürebilirim’in hesaplarını yapmakta. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile gerçekleştirilecek özelleştirmelerin de buna hizmet edebileceği endişesini taşımaktayız. Bu kararnamenin geri çekilmesini, özelleştirmelerden vazgeçilmesini istiyoruz.”

'Sessiz kalmayacağız'

Güzelbahçe'de özelleştirilecek yerlere yakın konumdaki villa gibi mülklerin 5-6 milyon TL'den başladığını ifade eden Güzelbahçe Kültür, Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) Başkanı Tuğrul Şahbaz da bu karara tepki gösterdi. Şahbaz, “Ne yazık ki, merkezi iktidar yerel iktidar gücünün yetkisini eline almış durumda. Pekçok şeye, yerel iktidara ve halka sorulmadan karar veriliyor. Bu durum çok endişe verici. Kahramandere, Güzelbahçe'nin en güzel yerlerden biri. Özelleştirilecek bölgeye yakın konutlar 5-6 milyon TL'den satışa çıkarılıyor. Elbette biz bu karar sessiz kalmayacağız. Gerek belediye başkanımızla gerekse sivil toplum kuruluşlarıyla bu durumu konuşacağız. Bir dava hazırlığı içerisine girip, güçlü bir şekilde bu karar engel olma amacındayız” diye konuştu.

'Pişmanlık yaşayacaklar'

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, AKP iktidarının halkın kazanımlarına peşkeş çektiklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Bazen adına ‘Varlık Fonu’ dediler, bazen ‘Özelleştirme’ dediler, bazen bir şey deme gereği bile duymadılar. AKP, Cumhuriyet’in birikimlerini, ülkenin mirasını ve halkın tüm kazanımlarını birilerine peşkeş çekmiş bir iktidar. Ülkede üretim, kasada para, halkta dayanacak güç kalmadı. AKP, büyük bir gürültüyle çöküyor. Geriye çok büyük bir enkaz bırakıyor. İtibardan tasarruf etmeyen, bir türlü doymayan, günlük gideri milyonları bulan sarayda yaşayan zat, hemen her gün memleketin dört bir yanındaki kamu arazilerini birilerinin hizmetine sunuyor. Giderayak hızlandırılan bu satışların/kiralamaların altında yatan sebepleri biliyoruz. Bu kamu mallarına ve arazilerine talip olanlar da bilsin ki; en büyük pişmanlığı yaşayacak olan kendileri. Bilsin ki bir şekilde çöktükleri tüm kamunun malları ve arazileri yeniden kamunun olacak.”

Yılda 10.5 milyarlık kazanç

Söz konusu 40 futbol sahası büyüklüğe denk gelen 283 bin 292 metrekarelik alan 400 metrekarelik parsellere bölündüğünde 708 adet bağımsız parsel ortaya çıkıyor. Her bir parsele 2 katlı 150 metrekarelik villa yapılıp 5'er milyon liradan satılması halinde, 3.5 milyar liralık bir gelir elde ediliyor. Her biri 5 katlı ve 10 dairelik apartman inşa edilmesi halinde ise 7 bin 80 adet daire ortaya çıkıyor. Ortalama 1.5 milyon liradan satılabilecek bu daireler ile 10.5 milyar liralık bir kazanç elde edilir.