İzmir'de son 30 yıl içinde çıkan yangınlarda toplam 45 bin hektar orman zarar gördüğü, aynı dönemde toplam 128 bin hektar alanın ağaçlandırıldığı bildirildi.

İzmir İli 2018 Yılı Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu toplantısı Vali Yardımcısı Sultan Doğru başkanlığında yapıldı. Toplantıda konuşan İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal; Akdeniz iklim kuşağında olan bölge için orman yangınlarının kaçınılmaz bir olgu olduğunu söyledi. İhmal ve dikkatsizlik başta olmak üzere yangınların yüzde 95'nin insan faktöründen kalnaklandığını, bu yüzden eğitim ve bilinçlenmenin şart olduğunu dile getirdi. Yanan alanları yılı içinde hemen ağaçlandırdıklarını belirten Bölge Müdürü Aybal, "2017 yılında İzmir'de; Menderes, Bayındır ve Foça'da olmak üzere 3 büyük yangın yaşadık. Yine bunların dışında toplam 220 ayrı yangında da zarar gören alanlara toplam 4 milyon fidan diktik. İzmir'de son 30 yıl içinde orman yangınlarında toplam 45 bin hektar alan zarar görürken, yine aynı dönem içinde toplam 128 bin hektar alan ağaçlandırıldı. Yanan alanları hemen ağaçlandırsak da buraların orman formuna girmesi için en az 30 yıl geçmesi gerekiyor. Bu yüzden vatandaşlarımızdan, 2018 yılı yaz aylarında ormanlarımız konusunda çok daha fazla duyarlı olmaları, kendilerine gösterilen mesire piknik alanları dışında ateşli piknik yapmamaları, tarla, bahçe temizlikleri için kesinlikle ateş yakmamalarını istiyoruz. Gördükleri en ufak bir dumanı da ücretsiz ALO 177 ihbar hattına bildirmelerini istiyoruz" dedi.



İzmir Vali Yardımcısı Sultan Doğru, orman yangınlarında yangını söndürmek kadar önemli olan yangın çıkmasını engellemesi konusuna değindi. Eğitim ve bilinçlenme faaliyetlerinin önemine dikkat çeken Vali Yardımcısı Doğru, "Bunun için de okullarda öğretmenlerimize, ibadethanelerimizde ise din adamlarına önemli sorumluluklar düşmekte, ağacın ve ormanın önemini, yangının tehlikesini her fırsatta anlatmaları gerekmektedir" dedi. DHA