İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek, İstanbul-İzmir Otoyolu'nun 192 kilometrelik kısmı açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa'daki açılış törenine katıldı

Türkiye'nin en önemli otoyol projelerinden biri olan İstanbul-İzmir Otoyolu'nun 192 kilometrelik kısmı, Bursa'daki törenle açıldı. Törene katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul ile İzmir arasını 3.5 saate düşürecek olan İstanbul- İzmir Otoyolu'nun  binlerce kişiye istihdam sağladığını belirtti. Erdoğan, “Kimin ne dediğine değil milletimizin neye ihtiyacı olduğuna baktık. Dünyada sayılı köprülerden bir tanesi Osmangazi Köprüsü... Pek çok etabı açtık. 192 kilometrelik kısmı açıyoruz. Bugün tarih yazıyoruz. İstanbul'u İzmir'e farklı şekilde bağlıyoruz” diye konuştu. 

3.5 milyar liralık katkı

Otoyolun, İstanbul ve İzmir arasındaki seyahati hızlı konforlu yapmanın yanı sıra yolu 100 kilometre kısalttığını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu: “1915 Çanakkale Köprüsü'nün de içinde yer aldığı Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir otoyolunu da birleştireceğiz. Güzergahtaki İstanbul, Kocaeli, Bursa, Manisa ve İzmir aynı zamanda en önemli ihracat kapılarına da ev sahipliği yapıyor. 11 milyar dolarlık projenin ülkemize yakın zaman katkısı yıllık 3.5 milyar lira. İş bilenin kılıç kuşananın. İş üretiyoruz. Turizm hızlanacak, ticari faaliyetler hızlanacak, ülkemize katkı sağlayacak. İnşa eden ve sözleşme tarihinden itibaren 22 yıl 4 ay süreyle işletecek ortaklığın devlete ödeyeceği olan 6.3 milyar lira. Bu her bakımdan kazançlı ve karlı. Devletin kasasından bir şey çıkıyor mu? Hayır.”

Erken tamamlandı

Proje kapsamında bugüne kadar projede bazı kesimler trafiğe açılmıştı; geçtiğimiz yıllarda 201 kilometresi ana gövde, 33 kilometresi de bağlantı yolu olmak üzere hizmete açılmıştı. Şimdi ise 183 kilometresi ana gövde, 9 kilometresi de bağlantı yolu olmak üzere toplam 192 kilometrelik kesimi hizmete açıldı.  Bir yıl erken tamamlanan İstanbul-İzmir arasındaki toplam uzunluk 404 kilometre. Bunun 20 kilometresi bu proje kapsamı dışında, Bursa çevre yolu kapsamında yapılmıştı. İstanbul-İzmir arasındaki yaklaşık 515 kilometrelik mevcut devlet yolunu 404 kilometreye düşürecek olan bir otoyol projesi. Mevcut yol, bölünmüş yol çalışması programının ilk yıllarında, 2000'li yılların başında tamamlanarak hizmete alınmış olan bir projeydi. İstanbul-İzmir Otoyolu ile normal şartlar altında, uygun işletim şartlarında 3.5 saatte İstanbul'dan İzmir'e ulaşma imkanı olacak.

Ücretler belli oldu

Özel işletme Otoyol AŞ tarafından ücret tahsilatı yapılacak olan yeni İstanbul İzmir otoyol fiyatı da belli oldu. Buna göre İzmir’den yola çıkan bir otomobil İstanbul’a ulaştığında 256 TL ödeme yapmış olacak. Aynı yolu motosiklet 179,4 TL ödeyerek geçebilecek. İstanbul İzmir otoyol uzunluğu 404 km. Pick-up ve minibüs tarzı araçlar İstanbul İzmir otoyol fiyatı için toplam köprü dahil 410 TL ödeyerek tamamlayabilecek. Kamyon tarzı büyük araçlar ise 645,8 TL ile bu otoyolu boydan boya kullanabilecek.