İzmir'de 696 Sayılı KHK ile yapılan taşeron düzenlemesine karşı DİSK, yarım gün iş bıraktı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, kadro sorunu çözülmediği takdirde greve gideceklerini duyurdu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilciliği, hükümetin 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yaptığı taşeronda düzenleme için eylem gerçekleştirdi.

2 Nisan'da yürürlüğe girecek olan düzenlemeye İzmir’deki binlerce sendikalı, kamu kurumu ve kuruluşlarında görev yapan özellikle emekli, emekliliği hak eden ve eski hükümlü personel tepki göster. Uyarı niteliğinde yarım gün iş bırakan işçiler ve sendika temsilcileri Konak’ta gerçekleşen eylemde, ‘Hak, hukuk adalet’, ‘Hükümet yasanı al başına çal’, ‘Direne direne kazanacağız’, ‘İş, aş, adalet’, ‘Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz’ sloganları atarken, ‘Memur değil işçiyim, ekmeğimle oynama’, ‘Kadro dediniz işimizden ettiniz’, ‘Çalışırken işsiz kalmak istemiyoruz’, ‘İş, ekmek yoksa barış da yok’ yazılı dövizleri taşıdı. İşçiler adına konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, hükümete yanlıştan dönülmesi, siyasi parti temsilcilerine ise mücadelede destek çağrısı yaptı. Sarı ayrıca, “En geç bir hafta, 10 gün içinde bu yanlıştan dönülmezse bu kez tam gün iş bırakacağız” dedi.
Sarı sözlerine şöyle devam etti: “696 sayılı KHK eşitlik ilkesini göz ardı etmiş, belediye işçilerine kadro verilmemiştir. Şu anda belediye hizmetlerinde çalışan binlerce taşeron şirket işçisi hukuk dışı bir durumla karşı karşıyadır. İşçilerin karşısına güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması koşulunu dikmenin işçileri eleme amacını taşıdığını ifade etmiştir. Bu işçiler kadro beklerken işsiz kalacaktır. Bu durum büyük bir toplumsal açmaza neden olacak boyuttadır. İşsizliğe mahkum edilecek binlerce işçi yaşamlarını nasıl sürdürecek? Bu uygulamayla işçiler adeta suç işlemeye teşvik edilmektedir” dedi.


150 BİN KİŞİYE İŞ YOK


İşçiye getirilen güvenlik soruşturması şartının geniş çaplı bir mağduriyete yol açtığına dikkat çeken Memiş Sarı, çalışırken işsiz kalmak istemediklerini belirterek sözlerine şöyle son verdi: “150 bin civarında mağdur işçinin olduğunu ve elendiğini görüyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde 4 bin 500 civarında, İstanbul’da ise belediyelerde taşeron aracılığıyla çalıştırılan 5 bin 800 civarında işçinin başvurusu reddedilmiştir. İzmir’de ise belediyeler, üniversiteler, hastaneler, Valilik, Kaymakamlık ve kamu kuruluşlarında başvurusu reddedilen ve işten çıkarılacakların sayısı toplamda 4 bin 737’dir. Karayolları’nda ise 14 bin 970 ret vardır. Hayaller kadro, gerçekler 150 bin işçinin işsiz kalmasıdır. Siyasi iktidardan yeni bir düzenleme bekliyoruz. Kadro hakkımızdan asla vazgeçmeyeceğiz.”
DİSK’in eylemine, CHP İzmir İl Yönetimi, HDP ve EMEP’li yöneticiler, Alevi dernekleri, KESK ile Tüm Yerel Sen temsilcileri ve çok sayıda sivil toplum örgütü destek verdi. Mustafa OĞUZ